Върховният административен съд обяви окончателното си решение, че кметицата на

...
Върховният административен съд обяви окончателното си решение, че кметицата на
Коментари Харесай

Окончателно: Кметицата на „Красно село“ е в конфликт на интереси

Върховният административен съд разгласи окончателното си решение, че кметицата на софийския квартал " Красно село " Росина Станиславова е в спор на ползи. То е по един от трите случая, по които Антикорупционната комисия уличи Станиславова. 
Още по темата
Става дума за случая, в който в качеството си на началник на план през 2020 година тя е сключила трудови контракти с лица, измежду които и нейната щерка. Миналата година Станиславова апелира решението на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), съгласно което тя е спор на ползи и беше санкционирана с 5000 лв..

Върховните магистрати обаче оставиха в действие присъдата на Административния съд в София.

При осъществена инспекция е открито, че оспореният административен акт е публикуван при съблюдаване на процесуалноправните и материалноправните предпоставки за правомерност. 

От Върховен административен съд означават и дейности на Станиславова, целящи да забавят делото. Макар и да не е участвала в съвещанията, тя е взела участие интензивно в правосъдното произвеждане, следила е деликатно всички дейности по делото, само че твърди, че е разбрала за тях " случайно ". Пуснала и 18 молби с едни и същи претенции, до момента в който делото се е гледало, и седем след оповестяването му за решение. Те били за назначение на правна помощ, за отсрочване на делото, за корекция и допълнение на протоколи, за прекъсване на правосъдното произвеждане и за отказ.

С оглед гарантиране правото на отбрана съдът е дал седемдневен период за писмени бележки, само че такива - както до приключване на посочения период, по този начин и до сегашния миг, не са показани, само че са импортирани още веднъж молби за прекъсване на производството по делото, корекция и допълнение на правосъден протокол, отказ и т. н., оповестяват още от съда.

И заключават: " Всичко изложено води до извода, че Станиславова употребява процесуалните си права за възпрепятстване на осъществяването на надлежните съдопроизводствени дейности и решение на делото ".

Сегашното решение на Върховен административен съд е съображение тя да бъде освободена като кмет на " Красно село ". Досега това не можеше да се случи, защото е определена директно от жителите на региона през 2019 година, подкрепена от " Демократична България ". Впоследствие от партията се разграничиха от кметицата.

КПКОНПИ е открила още два пъти спор на ползи при Росина Станиславова. При единия административният съд в София се произнесе през декември. Той е за заплащане, което кметицата на " Красно село " си е платила по плана за обществен патронаж. В края на 2021 година стартира инспекция на Антикорупционната комисия и по сигнали за пътни поправки, при които е желано към длъжностно лице в общината да бъдат връщани пари. Тези материали бяха предадени на Специализираната прокуратура за следствие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР