Върховната съдебна инстанция на ЕС излезе с решение против законодателните

...
Върховната съдебна инстанция на ЕС излезе с решение против законодателните
Коментари Харесай

Европейският съд отсъди против Орбан по въпроса за университета на Сорос

Върховната правосъдна инстанция на Европейски Съюз излезе с решение срещу законодателните промени в Унгария за висшето обучение, на процедура принудили учреден от Джордж Сорос университет да напусне територията й, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
В претекстовете на Европейския съд против решението на държавното управление на премиера Виктор Орбан е записано, че " въведените от Унгария условия за предоставяне на право на задграничните висши образователни заведения да упражняват активност на нейна територия са несъвместими с европейското право ".

Сред изискванията, които унгарските управляващи сложиха на задграничните университети, с цел да работят в Унгария, е те да упражняват активността си на нейна територия единствено след двустранно съглашение сред унгарското държавно управление и страната на генезис на съответния ВУЗ. Изисква се също даденият университет да прави просветителна активност и в своята страна на генезис, а освен в Унгария.

Съдът постанови, че с налагането на сходни условия " Унгария не е изпълнила отговорностите си " в границите на Световната комерсиална организация и е работила в прорез с Хартата на главните права на Европейския съюз.

В основата на спора е ориста на Централноевропейския университет (ЦЕУ), учреден в щата Ню Йорк от американския финансист от маджарски генезис Джордж Сорос. Под натиска на Орбан вузът трябваше да се реалокира от Будапеща, където работеше от началото на 90-те, във Виена.

 Виктор Орбан
Виктор Орбан
Снимка: AP/БТА

Унгарският министър председател от години е неприкрит критик на Сорос и споделя, че с демократичните си възгледи за миграцията милиардерът човеколюбец се стреми да подкопае европейските полезности , изказвания, които Сорос отхвърля. Идеологическата цел на Орбан - да сътвори " нелиберална страна ", също се разграничава от идеала на Сорос за " отворено общество ".

Заради мнението на Орбан за Сорос мнозина съзряха в измененията в разпоредбите за висшето обучение офанзива против ЦЕУ. През април 2017 година, директно откакто измененията бяха признати, Европейската комисия откри наказателна процедура против Унгария. Впоследствие, през декември 2017 година, Европейска комисия даде Будапеща на Европейския съд по този въпрос.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР