Върховната рада утвърди снощи въвеждането на военно положение в граничните

...
Върховната рада утвърди снощи въвеждането на военно положение в граничните
Коментари Харесай

Парламентът на Украйна гласува за въвеждането на военно положение за 30 дни


Върховната рада утвърди нощес въвеждането на военно състояние в граничните региони на страната за 30 дни от 28 ноември на фона на напрежението с Русия, съобщи Франс прес.

Президентът Петро Порошенко внесе в парлламента съответния законопроект, който беше утвърден от депутатите с 276 гласа при нужен най-малко от 226 гласа.

Пред депутатите Порошенко съобщи, че военното състояние се вкарва не на цялата територия на страната, а единствено в тези региони, които директно граничат с Русия, Молдова, в това число Приднестровието, а също по корйбрежието на Черно и Азовско море, а " точно там, където може да бъде нанесен удар ", както посочи той.

Върховната рада одобри и разпореждане, с което насрочи следващите президентски избори за 31 март 2019 година, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Междувременно от пресофиса на Кремъл оповестиха, че съветският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с немския канцлер Ангела Меркел, като е изразил вяра, че Германия ще окаже влияние на Украйна да се въздържа от недомислени стъпки по обстановката в Керченския пролив след задържането на три украински военни кораба и екипажите им от Русия.

" Владимир Путин оцени провокационните дейности на украинската страна като жестоко нарушаване на нормите на интернационалното право от нейни военни кораби, които предумишлено са пренебрегнали разпоредбите на мирното прекосяване през териториални води на Руската федерация ", се споделя в изказването.

" Владимир Путин изрази вяра, че Берлин ще окаже влияние на украинските управляващи да се удържат от по-нататъшни недомислени стъпки ", добави кремълската пресслужба.

Разговорът се е състоял по самодейност на немската страна. В него Путин също по този начин е изразил угриженост от решението на Киев да приведе въоръжените си сили в цялостна бойна подготвеност и да вкара военно състояние в страната. Той е изразил догатката, че това се прави в подтекста на акцията за президентските избори в Украйна.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп пък разгласи, че не харесва това, което се случва сред Русия и Украйна, съобщи Ройтерс.

На излизане от Белия дом Тръмп съобщи пред медиите, че работи с европейски водачи по намирането на решение на рецесията.

Днес Русия подцени западните апели да освободи трите украински военноморски кораба и техните екипажи.

През уикенда съветските сили обстреляха корабите и ги задържаха наоколо до Крим. Москва упрекна Киев, че заговорничи със западните си съдружници за да провокира спор.

" Не ни харесва какво се случва и от двете страни. Надяваме се нещата да се уредят ", сподели Тръмп.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР