Върховната касационна прокуратура предостави информация за проверката на двама от

...
Върховната касационна прокуратура предостави информация за проверката на двама от
Коментари Харесай

ВКП свенливо отчете дейност за двама от списъка на Кирил Петков |

Върховната касационна прокуратура даде информация за инспекцията на двама от листата с 19 имена на премиера Кирил Петков, който министър-председателят даде на държавното обвиняване, и за които се твърди, че са направили закононарушения от общ темперамент.

Преди Коледа на 2021 година прокуратурата заяви, че за 8 души от листата няма нищо компрометиращо, а за двама от тях пък, че липсва всякаква информация.

Двамата, за които през днешния ден ВКП даде нищожни данни, са показани единствено с буквите си - А.М. и В.Б, и са глобени по световния закон " Магнитски ". На тези критерии дават отговор някогашният зам.-министър на стопанската система Александър Манолев и хазартният предприемач в заточение Васил Божков. 

От известието на ВКП излиза наяве, че прокуратурата огласява информацията, тъй като дължи отчетност на българското общество. Проверката е по реда на член 145 от Закона за правосъдната система, който постановява, че прокурорът може да изиска документи и сведения, да назначи персонална инспекция, да разпорежда на други органи инспекция, да изпраща материали по подготвеност и т.н. 

ВКП е получила данни от Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КПКОНПИ и Национална агенция за приходите за двамата, ведно с медийните изявления, и те са изпратени на способените прокуратури. Подробности не се оповестяват, с изключение на известното досега.

За Александър Манолев е открито, че в Софийската градска прокуратура се води досъдебно произвеждане за укриване и отбягване на данъчни отговорности. Затова материалите са изпратени по подготвеност в СГП за преценка за присъединението им към доказателствената цялост по делото.

Спрямо Манолев Окръжната прокуратура-Благоевград е внесла в съда обвинителен акт за непозволено приемане на средства от европейски фондове, прецизират от ВКП.

Името на Александър Манолев нашумя около абсурда с първокласните къщи за посетители, строени с пари по европроекти за селски туризъм, само че употребявани като частни имения. Антикорупционната комисия му наложи санкция за 10 хиляди лева КПКОНПИ откри, че до момента в който е бил зам.-министър, той е взел участие и в управата на Държавен фонд " Земеделие ", който управлява средствата по програмата за селските региони. Манолев апелира, а тричленен състав на Върховния административен съд анулира решението на Административен съд София – град, с което бе доказан откритият от КПКОНПИ спор на ползи.

В претекстовете на Съединени американски щати за санкционирането на Манолев се показва, че е взел участие " в корупционни действия, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и публични процеси, в това число употребявайки политическото си въздействие и длъжностни пълномощия за персонална полза ".

Васил Божков, който е с 19 обвинявания, е притеглен като обвинен по следени досъдебни производства от Специализираната прокуратура. Това е повода материалите от Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КПКОНПИ и Национална агенция за приходите и медийните изявления, които го засягат, да бъдат изпратени в спецпрокуратурата, гласи известието.

ВКП дава обещание своевременна информация за идващите дейности в хода на инспекцията.

" С цел обективност и осведоменост призоваваме представителите на медиите и българските жители да се осведомяват за дейностите на прокуратурата от достоверни източници с оглед препятстване разпространяването на погрешна или манипулативна информация ", се споделя още в известието на ВКП.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР