Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на концесията на ски

...
Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на концесията на ски
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява концесията на ски зоната над Банско

Върховната касационна прокуратура е почнала инспекция на концесията на ски зоната над Банско, предоставена от страната на сдружението " Юлен ". Тя е по сигнал на политическа партия " Зелените ", оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

В сигнала имало данни за за закононарушения срещу околната среда, както и закононарушения по работа от представители на изпълнителната власт. За това основният прокурор Сотир Цацаров разпоредил инспекция.

Сигналът е от 26 февруари. В него са били изложени обстоятелства за позволени голям брой нарушавания на настоящото законодателство при подписване и осъществяване на контракт за отдаване на концесията на територия в Национален парк " Пирин ".

В сигнала е отправено искане за осъществяване на инспекция за действителния притежател на концесионера " Юлен " АД, както и определяне на нарушавания от страна на този концесионер, свързани главно с използването на площи, доста надвишаващи размера на концесионната територия по контракт и с съществуването на обекти на трети лица там.

Сигнали за потребление на площи, които не влизат в концесионния контракт, са подавани от време на време през годините от неправителствени организации. При първото държавно управление на Бойко Борисов тогавашният министър на околната среда Нона Караджова поръча инспекция на фактически употребяваната повърхност и разгласи, че тя надвишава предоставената по контракт. В следствие обаче Караджова промени тезата си, а разминаванията бяха обяснени с неразбираемия концесионен контракт, който " Юлен " от години се пробва да промени.

В настоящия сигнал на " Зелените " се слагат и въпроси по отношение на позволения за ново строителство, издадени на концесионера, само че попадащи отвън зоната на територията по контракт. В сигнала се съдържат и данни за съгласуваност сред " Юлен " АД и федерация по ски, с оглед приемане и разходване от същата на средства от държавния бюджет, изясняват от прокуратурата.

По документи " Юлен " е офшорна благосъстоятелност, само че се свързва със притежателите на Първа капиталова банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Преди време юристът на сдружението Петър Петров, който е и част от ръководството му, съобщи, че ръководещите знаят кой е действителния притежател на компанията, само че той не може да го назове. Премиерът Бойко Борисов разгласи, че това е Цеко Минев, само че Минев отхвърли. В същото време посоченията за краен притежател на " Юлен " е ръководител на федерацията по ски, която получава средства от страната за образуване на стартове от международната ски купа на пистите над Банско.

Проверката на прокуратурата, която би трябвало да обясни и собствеността на " Юлен ", ще завърши до два месеца, обясниха от обвиняването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР