Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска проверка на пореден строеж край морето

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите (МОСВ) и началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) да извършат незабавна инспекция на градеж в землището на Свети Влас в обсега на зона " Емине- Иракли ". Миналата седмица прокуратурата изиска строителният надзор да ревизира и градежа в местността " Алепу ", който се оказа с позволение за прилагане още от февруари.

Новата инспекция е за построяването на бъдещото екоселище " Венид Еко Вилидж” до Св. Влас. От него към този момент са издигнати няколко къщи на недодялан градеж. За задачата част от гора над Св. Влас. Преди това парцелът е изключен от предпазената зона по Натура 2000 " Емине-Иракли " с решение на екоминистерството, разкри следствие на " Зелени Закони " и уеб страницата " Биволъ ". Самият парцел пък в миналото е бил държавен, само че е добит от частна компания посредством така наречен горски заменки през 2007 година Сделката е част от оповестените като непозволена държавна помощ заменки на държавни земи главно по морето, които минават в частни ръце против парцели навътре в страната, оценени на доста по-ниска стойност.

След промяната на собствеността от държавна в частна земята е препродадена, изключена от горския фонд, готова за строителство и в последна сметка става благосъстоятелност на компания на Динко Динев. Той и брат му Йордан развиват хотелиерски бизнес в Св. Влас. Община Несебър издава разрешителни за застрояване на терена.

Върховната административна прокуратура е образувала кореспонденция въз основа на информацията за построяването на " Венид Еко Вилидж " в медиите. " В средства за всеобщо осведомление се твърди, че след смяна на предназначението на съответния аграрен парцел не са спазени правни правила, уреждащи условия за запазване на зони под режима на Закона за биологично многообразие, надлежно за правда на строителството, регламентирани в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ", написа в известието от прокуратурата.

" Проверката е от компетентността на Министерство на околната среда и водите и ДНСК и следва да откри по документи и на място, осъществени ли са и не престават ли да се правят строителни действия в съответните поземлени парцели, както и подхождат ли на издадените строителни бумаги ", се споделя още в него. Трябва да се откри и дали парцелът попада в обсега на зона " Емине - Иракли ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР