Върховна административна прокуратура (ВАП) е разпоредила спешна проверка за увеличената

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) е разпоредила спешна проверка за увеличената
Коментари Харесай

Върховната административна прокуратура възложи на КЕВР проверка за скъпата вода в Осиково

Върховна административна прокуратура (ВАП) е разпоредила незабавна инспекция за увеличената цена на водата след сигнал от поданици на смолянкото село Осиково. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще би трябвало в най-кратки периоди да излезе с резултати и да уведоми ВАП и Окръжна прокуратура-Смолян.

След получени недоволства на поданици на Осиково за незаконосъобразно увеличение на цената на ВиК услуги на „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД, Смолян с над 60%, от  ВАП е установено, че след издаване на Решение № Ц-32/30.12.2022 година на КЕВР цената на съответните ВиК услуги е увеличена на 3,29 лева на кубик.

Хората уведомяват lвърховната прокуратура, че в Осиково водопроводът е прокопан на ръка преди години от жителите на селото. Довеждащият тръбопровод с разстояние от 5 км е етернитов - „ канцерогенен ”, и не е сменян. Няма и инсталиран филтър за филтриране и при превалявания и снеготопене водата е с влошено качество. Изтъкнато е, че за  Осиково се начислява и такса за противоположните води, само че в селото не е изграждана канализация нито от община Девин, нито от ВиК-Смолян. Изложено е още, че досега от ВиК-Смолян не са осъществявани никакви вложения за подобряванe качеството на водата в обитаемото място.

От ВАП е изяснено, че във връзка със законосъобразността на решението на КЕВР  относно одобрените цени на „ ВиК " Смолян, има административно дело пред Административен съд-София град, като разглеждането му не е завършено.

По тази причина материалите по преписката са изпратени по подготвеност на Софийска градска прокуратура, се споделя в известие на ВАП.

Преписката е изпратена и до Окръжна прокуратура-Смолян, която би трябвало да реши дали ще предприеме дейности, свъзрани с недоволствата за качеството на водата в село Осиково.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР