Върховна административна прокуратура установи случаи на незаконосъобразни норми в наредби,

...
Върховна административна прокуратура установи случаи на незаконосъобразни норми в наредби,
Коментари Харесай

Прокуратурата оспорва 173 акта за строителство в 13 общини

Върховна административна прокуратура откри случаи на незаконосъобразни правила в наредби, признати от общински препоръки, с които се позволява да се учредява право на градеж, на надстрояване или продължение на здания единствено със заповед от кмета на общината. Сред тях са и разпореждания, с които без решение на общинския съвет кметът може да издаде заповед или анекс при смяна в параметрите на тези права.

Така съгласно прокуратурата се нарушават чл.37 и чл.38 от Закона за общинската благосъстоятелност, съгласно които решението на общинския съвет е изискване за осъществяване на разпоредителните дейности по основаване на право на градеж, на надстрояване или на продължение.

На тази основа от ВАП е проведена инспекция за правда, при която от териториалните прокуратури са издирени съответни заповеди на общински кметове, издадени след 1 януари 2015 година, с които се правят незаконосъобразни разпоредителни дейности от посочения тип с парцели - общинска благосъстоятелност.

Най-голям брой на заповеди, подлежащи на митинг, са разкрити в община гр. Добрич /27 бр./, община гр. Перник /25 бр./, Столична община /16 бр./, община гр. Девин /13 бр./, община гр. Шумен /11 бр./, община гр. Кърджали /10 бр./, община с. Гърмен /9 бр./ и други

До сегашния миг във ВАП са получени данни за тествани повече от 1191 административни акта, като 173 от тях следва да се оспорят пред съда.

В този брой се включват и незаконосъобразни разпореждания в подзаконови актове, настоящи на териториите на общини гр. Шумен, гр. Велики Преслав, гр. Смядово, с. Хитрино, гр. Хасково, гр. Кърджали, гр. Момчилград, гр. Джебел, гр. Перник, гр. Вършец, гр. Велико Търново с. Гърмен, Столична община, като някои от тях са открити от ВАП в предишен миг.

Ефектът от инспекцията се показва в премахване на случаите на незаконосъобразно предписание с общинска благосъстоятелност без решение на общински съвет за съблюдаване на задачата на закона, който вкарва засилена отбрана на обектите ѝ, се споделя в известието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР