Въпросите, включително за общото минало, са въпроси, които държавите трябва

...
Въпросите, включително за общото минало, са въпроси, които държавите трябва
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев: Цялостната ни политика по отношение на Северна Македония е погрешна

" Въпросите, в това число за общото минало, са въпроси, които страните би трябвало да решат. И в България, и в Северна Македония страната дава план-програма за написване на учебници и какво те би трябвало да съдържат. Много мъчно е за самостоятелен създател да си разреши да напише нещо, което коренно се разминава с желаното от страната. Това е изключително мъчно за сътрудниците от Северна Македония, чиято цяла досегашна кариера е издигната върху лъжи, в по-голямата си част, и за тях е извънредно мъчно да трансформират нещата ".

Проф. Илчев е на мнение, че вписването на българите в Конституцията на Северна Македония няма да докара до нищо. Според него въпросът е не какво е написано на белия лист, а какво е осъществено и какво се крие зад него.

По думите му цялостната ни политика във връзка с Северна Македония е неправилна: " Подписаният протокол за взаимоотношенията беше припрян, без слагане на времеви рамки, без условия за гаранции, а на пожелателен принцип. Цялото наше общество, дружно с политицте, би трябвало да се отърсим от мисълта за братството с македонския народ. По редица аргументи, значително заради грешките на нашите политици и държавници Северна Македония е тръгнала по друг път от нашия. За страдание този път е противодействуващ на нашия ".

Той не вижда накъде повече може да се изострят връзките сред двете страни.

За поредна година Центърът за върхови достижения " Наследство.БГ " ще показа годишен календар - април 2023 - март 2024 година Темата на календара е " Европейската етническа картография за Македония ХIХ век - 1878 ". Представянето е през днешния ден от 14.30 часа в Регионалния исторически музей в София. В предаването " Хоризонт до обед " проф. Иван Илчев изясни за какво са избрали точно тази тематика:

" Упорито опитваме да накараме нашите сътрудници от комисията за българо-македонските връзки, от Северна Македония, да ни показват достоверни документи за тезите, които те зашитват. Те още по-упорито отхвърлят да го създадат. Те нямат такива данни, такива документи. Затова ние взехме решение да им ги предоставим. Картите, които сме присъединили, са 12. В голямото болшинство от тях са карти, направени от западни учени въз основа на изследвания на популацията на Балканския полуостров и пътуванията, които са правени из Балканите ".

На 2 юни в Народната библиотека ще открием галерия с 50 пана с най-различни карти - от появяването на тези карти до началото на Балканските войни, заяви проф. Илчев и добави:

" До този интервал може да се приказва за научна подготвеност и научна безпристрастност при правене на тези карти. След това доста смело и нахално се намесва политическото сметкаджийство ".

Историкът акцентира, че в тези карти се съдържа забележима информация за това какво население живее през този интервал в Македония:

" Това население в общи линии са българи преди всичко, след това турци, гърци, албанци, власи, евреи. Липсват два народа на Балканите - в нито една карта не се появяват македонци и сърби ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР