Въпроси, свързани с индексацията на договорите за строителство и възможностите

...
Въпроси, свързани с индексацията на договорите за строителство и възможностите
Коментари Харесай

Шишков се срещна със строителния бранш по въпроси за индексацията на договорите за строителство

Въпроси, свързани с индексацията на договорите за строителство и опциите за ускорение на процеса бяха във фокуса на среща през днешния ден на министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков с представители на Камара на строителите в България и Българска браншова камара „ Пътища “.

В диалога участваха и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Десислава Георгиева, ръководители и представители на Управляващите органи на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 и Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “.

„ Ще желая от „ Български ВиК холдинг “ ЕАД и от ВиК операторите да сключат съглашения до края на месеца за индексация на обектите, отнасящи се за европейско съфинансиране “, съобщи районният министър. „ Същото съм изискал и от Агенция „ Пътна инфраструктура “, и от държавното сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД “, добави Шишков.

„ По този метод се надявам допустимо най-бързо компаниите реализатори на строителни обекти да получат средствата за индексация, тъй като те действително са изразходили тези пари и в изискванията на сериозна инфлация са работили по обектите “, изясни на срещата министърът. Той моли и Управляващият орган на Оперативна програма “Регионално развитие” да работи по-активно за решение на въпросите, свързани с индексацията на договорите на строителните компании – бенефициенти по програмата.

За изчистване на въпроса, обвързван с индексиране на изпълнените контракти за строителство Министерството на районното развиване и благоустройството ще предложи промени в Правилника за използване на Закона за публични поръчки.

„ Трябва да има ясни правила, по които да се работи и няма да спра да го дублирам “, заключи районният министър.

По-късно през днешния ден проектант Шишков организира работна среща и с представители на Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в капиталовото планиране. В нея взе участие и заместник-министър Десислава Георгиева. С представителите на двете браншови организации районният министър разиска необятен кръг въпроси, свързани с използването на Наредбата за техническите условия към енергийните характерности на здания и опциите за прецизиране на някои текстове и периоди. Коментирани бяха също тематиките за напредъка по въвеждането на дигитализацията на строителния развой, идните промени в законите за устройство на територията, за публичните поръчки и други

Министър Шишков показа и елементи към строителството на национална детска болница и други огромни инфраструктурни планове.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР