Въпросът за властта не бива да измества от фокуса на

...
Въпросът за властта не бива да измества от фокуса на
Коментари Харесай

Румен Радев: Промяната в Конституцията на РСМ не е последната, а първата крачка по пътя на нейната интеграция в ЕС

Въпросът за властта не трябва да измества от фокуса на българските политици проблемите на хората, които би трябвало да бъдат решавани отговорно, съобщи президентът пред публицисти

Промяната в Конституцията на Република Северна Македония не е последната, както някои настояват, а първата крачка по пътя на нейната интеграция в Европейския съюз. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Пловдив и прикани българските политици да не бързат да афишират историческа победа. Държавният глава разясни, че оттук насетне процесът на европейска интеграция на РСМ ще се базира на два значими документа – преговорната рамка, която се създава от Европейски Съюз, и двустранният протокол, който е ангажимент на България и РСМ и ще бъде неразделна част от преговорната рамка.

Президентът уточни, че предлагането на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз за преговорна рамка е най-хубавото досега и е реализирано с помощта на ясна българска позиция и обосновка през предходната година. „ Позицията, която споделях, към този момент е ясна за европейските ни сътрудници и те също я споделят – отстояването на гражданските права и битката с дискриминирането не могат да бъдат единствено двустранен въпрос сред България и РСМ “, акцентира президентът. По думите му тези въпроси следва да бъдат издигнати на равнище Европейски съюз, както правата на македонските българи и тяхното регистриране към този момент са заложени в преговорната рамка.

„ Преговорната рамка сама по себе си не може да отбрани нашия интерес, тя най-общо разказва самия развой. Истинската отбрана на българските ползи зависи от наличието на двустранния протокол “, акцентира президентът. Той напомни, че в този протокол следва да бъде отстоявано нашето културно-историческо завещание и да се подсигурява преустановяване на процеса на дебългаризация в РСМ, тъй като въз основата на този документ Европейски Съюз ще следи какво тъкмо да изисква и да пази в дългия развой на договаряния.

„ Към момента предлаганият двустранен протокол не пази задоволително и не дава задоволителни гаранции за отбрана на нашия интерес като съответни дейности, ясни механизми, периоди и измерими критерии “, уточни президентът и прикани виновните институции да стартират да залагат изчезналите параметри в този двустранен протокол, тъй като в случай че той не бъде обновен и прецизиран ще се обезсмисли преговорната рамка. Държавният глава акцентира, че е належащо прецизиране и на текстовете за смяна в Конституцията, които се оферират, а също и да се уточни европейският механизъм за надзор.

„ Призовавам още един път Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание. Той е водещата институция и ние чакаме да има ясни и виновни решения в тази посока “, съобщи президентът Румен Радев. Той се обърна и към политическите водачи в РСМ. „ Време е за политическо водачество, храброст и отговорност в името на бъдещето. Пътят към Европа е път напред, а не обратно “, уточни президентът.

В отговор на въпрос за идното гласоподаване на избор на съмнение в Народното събрание, президентът акцентира, че чака разсъдък от българските политици. „ Въпросът за властта не е главният въпрос в страната, проблемите на българските жители би трябвало да бъдат решавани отговорно. Очаквам въпросите за властта да не изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, а той е явен “, уточни Румен Радев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР