Въпросът за достъпността на висшето образование е от съществено значение

...
Въпросът за достъпността на висшето образование е от съществено значение
Коментари Харесай

Трябва ли университетите в България да бъдат безплатни?

Въпросът за достъпността на висшето обучение е от значително значение за обществото. Всеки ден се водят диспути дали университетското обучение би трябвало да бъде гратис . Това не е единствено въпрос на стопанска система, само че и на обществена правдивост и развиване на обществото. Докато някои настояват, че безплатното университетско обучение е неминуем стъпка за уравненост и развиване, други смятат, че това може да докара до разнообразни отрицателни последствия .

Аргументи „ за “ безплатното висше обучение :

Социална правдивост : Безплатното университетско обучение би дало еднакъв достъп до обучение на всички, без значение от финансовото им състояние. Това би помогнало да се преодолее обществената неравноправие и да се даде опция на всеки надарен и стимулиран студент да развие своя капацитет.

Икономически напредък : Инвестирането в обучение се смята за значим мотор на икономическия напредък. Безплатното университетско обучение би подтикнало просветителния капацитет на обществото и би нараснало квалификацията на работната мощ, което в последна сметка би спомогнало за икономическото развиване.

Намаляване на дълговото задължение : Сегашната система на учене постоянно се свързва с огромни задължения на студентите. Безплатното университетско обучение би освободило младежите от този финансов стрес и би им разрешило да се концентрират върху образователната си активност, вместо да се тревожат за възвръщането на заемите си.

„ Против “ безплатното университетско обучение :

Финансови ограничавания : Поддържането на гратис университетско обучение може да изисква обилни финансови запаси от страната или други източници. Това може да има отрицателно влияние върху обществените финанси или да наложи високи налози за жителите.

Дефицит на качество : Някои считат, че безплатното университетско обучение може да докара до понижаване на качеството на образованието. Ако университетите не получават задоволително финансиране, те може да бъдат принудени да понижат разноските си за преподаватели, съоръжение и други запаси.

Липса на тласък за триумф : Ако образованието е изцяло гратис, някои студенти може да изгубят мотивацията си да реализират триумф. Системата на образование би трябвало да бъде такава, че да подтиква учениците да се стремят към високи достижения и да се грижат за своето обучение.

В умозаключение, въпросът дали университетите би трябвало да бъдат безвъзмездни е комплициран и включва разнообразни аспекти. Важно е да се откри баланс сред достъпността на образованието и финансовата резистентност на системата.

Как децата да не дават пари за частни уроци и да получават познания в учебно заведение?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР