Въпросът за бъдещето на ядрената енергетика у нас като възможност

...
Въпросът за бъдещето на ядрената енергетика у нас като възможност
Коментари Харесай

АЕЦ Белене или нов блок в Козлодуй - изберете сами

Въпросът за бъдещето на нуклеарната енергетика у нас като опция за усмиряване на галопиращите цени на електрическата енергия още веднъж стана настоящ. Към това би трябвало да прибавим и предизборното време, когато тематиката става обичана дъвка за знайни и незнайни политици. В обществото се появи, въпреки и мълчалив, консенсус, че единствено с вятърни перки и слънчеви панели няма по какъв начин да ни бъде.

Сега обаче има и различен проблем - къде да бъдат построени възможни нови нуклеарни мощности. АЕЦ " Белене " е докаран до положение, в което е неосъществим план, разяснява ръководителят на енергийната комисия в 46-ото Народно заседание Иван Хиновски. Според него на дневен ред е провеждането на " процедура с европейски образ " за построяването на два нови блока в АЕЦ " Козлодуй ". " Твърдо съм за построяването на втора нуклеарна мощ. Всички обновени разбори демонстрират, че това ще бъде едно от най-изгодните стопански производства на електрическа енергия след 10 години ", разяснява Хиновски.

Преди дни, когато заяви за ограниченията в поддръжка на бизнеса против високите цени на тока, служебният министър председател Стефан Янев прикани за експертен разговор, който да помогне за построяването на визия за развиването на нуклеарната енергетика у нас.

Проекти

В момента на дневен ред са два нуклеарни плана. Единият е АЕЦ " Белене ", който е на стадий договаряния с евентуални вложители, само че работата бе замразена поради пандемията и рестриктивните мерки за пътешестване, наложени в Европа. Другият е за два нови блока в АЕЦ " Козлодуй ". За тях е утвърдена площадка и има издадено позволение от Агенцията за нуклеарно контролиране. В началото на годината предходното държавно управление направи и разбори за вероятните разновидности за реализацията на плана. Тогава специалисти потвърдиха, че оборудването за АЕЦ " Белене " може да бъде употребявано при потребност за двата нови блока. От самата нуклеарна централа разясниха, че проучват и разновидности за включване на дребни модулни реактори. Всичко това обаче бе предшествано от неочакваното посещаване на американския дипломат Херо Мустафа в АЕЦ " Козлодуй " и откритото лобиране за американската " Уестингхаус ".

Заблуда е да се каже, че като има план за два блока на АЕЦ " Белене и се вземе единият реактор, ще може същият този план да се " натамъни " за 7-и блок за АЕЦ " Козлодуй ". На процедура Белене остава не без един реактор, а без нищо. Когато от един план с два реактора махнете един, вие към този момент нямате план. А и за " Козлодуй " няма план. И за " Белене " няма да има план, е мнението на ръководителя на " Булатом " Богомил Манчев. Според него строителството на 7-и блок на " Козлодуй " ще отнеме сред 12 и 15 години, защото всъщност става нов план. При това единствено за един блок. България има потребност и от двата плана - и от АЕЦ " Белене ", и от 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй " поради " зелената договорка ", разяснява ръководителят на " Булатом ". Затова съгласно него най-хубавият вид е страната да построи и двата плана.

Заблуда

Ако през 2012 година държавното управление реши да замрази плана за " Белене " заради финансови аргументи, през днешния ден финансовата неспособност е на второ място. Първият въпрос е обвързван с производството на чиста сила и с какво ще бъдат заместени 18 милиона мегаватчаса, които дават нуклеарните мощности у нас. Богомил Манчев е безапелационен, че от техническа позиция и на двете места могат да бъдат издигнати атомни енергийни блокове. От лицензионна позиция ще изгубим 7-8 години, с които сме напред на площадка " Белене ". Според специалиста на площадката на 7-и блок на " Козлодуй " няма нищо. " Там има една равнища, а площадка " Белене " е най-готовата площадка в света за правене на атомна централа. Там е свършена доста подготвителна работа. Проектът е минал всички оценки, през всички нужни позволения, има механически план ", твърди ръководителят на " Булатом ".

Въпроси

Има и доста други въпроси, като да вземем за пример така наречен ноу-хау, изясни специалистът. Той се спря в частност на предлагането на посланика на Съединени американски щати в България Херо Мустафа за хибриден реактор с гориво от " Уестингхаус ", което ще се употребява за реактора на 7-и блок в " Козлодуй ", като изясни, че от техническа позиция това ще е допустимо, само че след години. " Не е допустимо да се получи зарядка с американско гориво на съветска технология. Няколко години - желаят, не желаят - ще би трябвало да се съгласят (от " Уестингхаус " ) реакторът да бъде съветска технология, с съветското гориво от ТВЕЛ ", сподели Манчев, като изясни, че ще са нужни " задоволително доработки ", тъй че " да вземем за пример някъде след пет години може да стартира напълно умерено зареждане с гориво на " Уестингхаус ". Става въпрос за действия, свързани с физическата част, които би трябвало да се извършат по този начин, че да одобряват горивото.

" Това не е толкоз просто. Това ще се случи и в един дълъг интервал и на 5-и, и на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", нищо, че подписаха съглашение. Тъй като на двата блока до 2025 година горивото се доставя от ТВЕЛ и по-късно последователно ще се подменя с това, което се създава от " Уестингхаус ". Тя е добра компания. Тя знае по какъв начин да прави гориво, само че технологията е друга, непозната. По различен метод се управлява неутронният поток, мощността на контролиране. Всичко това е направено от Курчатовския институт като конструктор и " Гидропрес ". Собственикът на тази технология е " Росатом ", изясни Манчев.

Цена

" Оттук нататък има и един също много значителен въпрос и той се състои в това кой ще е бъдещият притежател на 7-и блок. Тази компания ще бъде 100% държавна или и там ще бъде със стратегически вложител? Този въпрос е извънредно значим от позиция на събиране на парите и на метода, по който ще се синдикират едни 6-7 милиарда евро. Толкова ще излезе единият реактор, когато е самичък, и това е доста оптимистична цена. Защото този блок, който ще би трябвало да бъде изработен там на тази равнища, ще би трябвало да се привърже към тази площадка ", изясни той. Това по думите му обгръща всички помощни системи, в това число и това по какъв начин ще взима вода от река Дунав. Тъй като, съгласно специалиста, тези съществуващи системи са на по 60 години, те ще би трябвало да се изградят отначало или да се подобрят, само че това ще коства по-скъпо. Според специалиста механически няма да има проблем за лицензирането. " Лицензионният интервал трае доста години, до момента в който се стигне до това да забележим на площадката да работи машина ", добави Манчев. По думите му обаче ще са нужни най-малко 5-7 години, а по-късно още 6 години, с цел да се построи и да се пусне в употреба нов блок на тази площадка. " Така че през това десетилетие там блок мъчно ще проработи ", разяснява Манчев.

Предпочитания

Изграждането на нови мощности в АЕЦ " Козлодуй " е по-предпочитаният от българите вид от довършването на градежа на АЕЦ " Белене ", сочи изследване на Националния център за парламентарни проучвания (НЦПИ) към Народното събрание за публичните настройки по тематики и проблеми на енергетика, направено преди година. Според него 62,2 на 100 от запитаните са " за " създаване на нова нуклеарна мощ в страната, до момента в който 12 на 100 са " срещу ", също толкоз са нито " за ", нито " срещу ", а останалите не могат да преценяват. 61,8% от хората са " за " нов блок в съществуващата АЕЦ " Козлодуй ". " За " продължение на плана за " Белене " са 56,2 на 100 от интервюираните. Масово посочваните проблеми са растящата взаимозависимост от вносна сила, незадоволителната диверсификация на източниците и високите и нестабилни цени на силата. 30 % считат силата за скъпа. За ограничение на нездравословните излъчвания от Топлоелектрическа централа, само че и за опазване на работните места, са се оповестили 29 на 100 от интервюираните. Така че АЕЦ " Белене " или нови мощности в " Козлодуй " - изберете сами.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР