Как преобръщането на Роу продължава да печели изборите за демократи

...
Въпросът за абортите години наред беше ключът към генерирането на
Коментари Харесай

Въпросът за абортите години наред беше ключът към генерирането на ентусиазъм сред консерваторите. Това е една от причините много консервативни гласоподаватели да се придържат към Доналд Тръмп на общите избори през 2016 г., дори след като той се бореше с групата на републиканските първични избори през същата година.

Но след преобръщането на делото Роу срещу Уейд преди година е ясно, че обувката е на другия крак. Абортът е проблем, който дава енергия на демократите и влияе върху резултата от изборите, включително потенциално президентската надпревара през 2024 г.

Беше направено много заради гласоподавателите в Охайо, които отхвърлиха мярка за гласуване във вторник, която до голяма степен се възприема като битка за посредничество за предложена конституционна поправка за гарантиране на правата на аборт, която ще бъде включена в бюлетината на щата през ноември. Можете да прочетете повече за това тук, но най-важното е, че страната „не“ – която се разглеждаше като страната на правата на абортите – спечели с 14 точки в щат, който Тръмп спечели два пъти с 8 точки.

Резултатът от Охайо не беше особено изненадващ, като се има предвид, че три червени щата, които подкрепиха Тръмп с дори по-голяма преднина – Канзас, Кентъки и Монтана – също гласуваха за страната на правата на абортите при изборните мерки след отмяната на Роу.

Знак призовавайки гласоподавателите да гласуват с „не“ на въпрос 1 на щандовете за специални избори на 8 август в Охайо, засадени в тревата в покрайнините на паркинг пред Изборната комисия на окръг Франклин в Кълъмбъс, Охайо, четвъртък, 3 август 2023 г. Знак, призоваващ гласоподавателите да гласуват с „не“ на въпрос 1 на щандове за специални избори на 8 август в Охайо, засадени в тревата в покрайнините на паркинг пред Изборната комисия на окръг Франклин в Кълъмбъс, Охайо, в четвъртък, 3 август , 2023 г. Саманта Хендриксън/AP

Но докато тези резултати са забележими, напълно е възможно избирателите да могат да разграничат как се чувстват по отношение на аборта и как гласуват за кандидати за длъжност. Не всеки въпрос има огромно въздействие върху изборите.

Абортът обаче не изглежда като един от тези проблеми. Най-вероятно стимулира гласовете. Обърнете внимание на анкетата на CNN/SSRS от миналия месец. Близо една трета от гласоподавателите (31%) казаха, че биха обмислили да гласуват само за кандидат, който споделя тяхната позиция относно абортите. От тях 54% са били демократи или клонящи към демократите независими, докато 37% са републиканци или клонящи към републиканците независими.

По същия начин 65% от гласоподавателите, които са посочили, че биха гласували само за кандидат, който споделя мнението им за аборта, не одобряват обръщането на Роу, докато само 34% го одобряват.

За контекст, 46% от всички респонденти на анкетата са били републиканци или републиканци с ориентация на независими гласоподаватели, а 45% са демократи или с демократическа наклонност независими гласоподаватели.

На 11 август 2023 г. противоположни знаци върху избирателната бюлетина са поставени пред избирателно място в Перисбърг, Охайо. Противопоставящи се знаци върху бюлетината са поставени пред избирателен участък в Перисбърг, Охайо, на 11 август 2023 г. Кърт Щайс/AP

Сравнете тези данни с това, което видяхме от проучване по време на изборите през 2020 г.

Републиканците (32%) са почти два пъти по-склонни от демократите (17%) да кажат, че биха гласували само за кандидат, който споделя тяхната позиция относно абортите. По същия начин 29% от американците, които искат абортът да бъде незаконен, биха гласували само за онези, които споделят позицията им относно аборта, срещу 15% от тези, които искат абортът да бъде законен.

С други думи, абортът премина от тема, която е по-вероятно да привлече гласове за републиканците и кандидатите против абортите, до тема, която е по-вероятно да облагодетелства демократите и кандидатите, които подкрепят правата на абортите.

Електорално въздействие

Това не е нещо, което виждаме само в анкетите. Това е отразено в реалните изборни резултати.

Знаем например, че междинните избори през 2022 г. бяха едни от най-добрите досега за партията, контролираща Белия дом. Демократите набраха позиции в Сената и именията на губернаторите и сведоха загубите си до минимум в Камарата на представителите. Това се случи, въпреки че рейтингът на одобрение на президента Джо Байдън беше доста под 50%.

Julie Chavez Rodriguez Джули Чавес Родригес Бялата къща

Вероятен ключов двигател на този изключително необичаен резултат е абортът. Казвам това не само защото демократите получиха удар след отхвърлянето на Роу (което и направиха). Казвам го, защото резултатите от изборите също започнаха да се променят след решението на Върховния съд.

След като Байдън стана президент, но преди Роу да бъде отменен, демократите изостанаха на извънредните избори в сравнение с това колко добре се беше представил Байдън през 2020 г. В законодателните състезания за Камарата на представителите и щатите, демократите се представиха средно с 5 пункта по-лошо от маржовете на Байдън.

Откакто Роу беше отменен, демократите са се справили с 6 точки по-добре от маржовете на Байдън за 2020 г. Това важи и за специалните избори, които се провеждат само през 2023 г.

Не е съвсем ясно колко добре резултатите от специалните избори предсказват представянето на президента. Специалните избори често са събития с ниска избирателна активност, което със сигурност не е президентската надпревара.

Това, което е ясно обаче, е колко различни бяха извънредните избори тази година в сравнение с тези през 2019 г. Тогава демократите се справяха само малко по-добре на извънредните избори от базовата линия, определена от техния кандидат за президент през 2016 г. Хилари Клинтън. Това рязко контрастира с тяхното представяне на извънредните избори преди междинните избори през 2018 г., когато те се представиха значително по-добре от базовата линия от 2016 г.

Специалните изборни тенденции и в двата случая прогнозират какво ще се случи на последвалите общи избори: победа на демократите през 2018 г. и близка победа на Байдън през 2020 г.

Разбира се, всеки може да гадае какво ще се случи през 2024 г. Байдън и Тръмп остават много близки в анкетите за потенциален реванш.

Но ако Байдън наистина си осигури втори мандат, подкрепата му за правата на абортите ще има нещо общо с това.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР