Въпросът със санкции винаги е бил противоречив. Зависи какви са

...
Въпросът със санкции винаги е бил противоречив. Зависи какви са
Коментари Харесай

Проф. Димитър Димитров: България няма да бъде оставена сама

" Въпросът със наказания постоянно е бил спорен. Зависи какви са глобите, какво очаквате от тях и до каква степен глобите може да разграничат наказването на страната и политическия хайлайф и на това на елементарните хора. Сега виждаме и спортни наказания също. Санкциите са лесни от време на време за въвеждане. Техният резултат обаче се появява много по-късно ".

Това съобщи ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров в студиото на " Денят ON AIR ".

А за блокирането на Русия от системата SWIFT той акцентира, че това са двустранни връзки.

" Когато кажете: " Аз приключвам моите финансови връзки с Вас ", а Вие ми доставяте някакви артикули - явно тези артикули няма да бъдат доставени. Светът е глобализиран и привързан ", посочи проф. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Ректорът на УНСС обърна внимание на това, че Европейски Съюз внася към 90 милиарда артикули от Русия, като огромна част от тях са нефт, газ.

" Около 30% от петрола и близо 40% от газта идват от Русия. Това са обмени за десетки милиарди евро. България е в още по-тежка обстановка, тъй като зависи повече от вноса на тези първични материали от Русия ", посочи гостът в студиото.

Той напомни, че в изказванията на Европейска комисия е имало нюанси, че се търсят разновидности да се разграничат заплащанията, които са свързани с доставките на газ и нефт.

" Когато се затрудни вносът или износът на дадена стока, има ценова акомодация. Тя нормално е посредством повишение или намаление на цената. Ситуацията е такава, че цените могат доста да подскочат, в случай че спре в действителност физическата доставка на тези първични материали, защото ще има недостиг на пазара ", счита проф. Димитров.

Запитан каква инфлация да чакаме, ректорът на УНСС означи: " Икономиката се приспособява посредством инфлация. Някои артикули нарастват повече, когато имате повече търсене или недостиг, а други - по-малко. Можем да чакаме акомодация, само че с разнообразни темпове за разнообразни артикули. Ако има проблем с горивата, те ще подскочат още повече ".

Проф. Димитров е безапелационен, че България няма да бъде оставена сама, най-малко в стопански проект, като член на Европейски Съюз. Санкциите може да бъдат преодолени посредством бартер или доставки от други страни, приключи той
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР