Въпросът с чистенето на снега по пътищата през тази зима,

...
Въпросът с чистенето на снега по пътищата през тази зима,
Коментари Харесай

АПИ ще сключи нови договори за зимно поддържане на пътищата за 82 млн. лв.

Въпросът с чистенето на снега по пътищата през тази зима, наподобява, ще се реши по съществен метод макар митингите на строителните компании, които имаха дълготрайни контракти за тази цел. В петък Агенция " Пътна инфраструктура " е оповестила седем обособени публични поръчки, с които ще избере нови компании за зимното поддържане на републиканската мрежа и автомагистралите. Тяхната стойност е съвсем 82 млн. лева, които е разчетено да стигнат до 30 април 2022 година

Търговете са пуснати по ускорената процедура и предложения ще се одобряват до 27 октомври, като задачата е при започване на ноември към този момент да има определени реализатори, което да поемат почистването на пътищата.

Това на процедура значи, че четиригодишните договорите на определените през 2019 година компании, които през последната седмица стачкуваха с претенции за пари, ще бъдат прекъснати. Подобна информация има и " Капитал " от източници в Министерството на районното развиване и благоустройството. А повода е, че множеството от въпросните договори са с изчерпани бюджети - още при държавното управление на ГЕРБ, и в този момент няма съображение да бъдат плащани спомагателни суми по тях. Не е ясно обаче по какъв начин тъкмо ще се реши въпросът с към този момент осъществените през тази година строителни действия по тези контракти, които не са разплатени - става дума за дължими от страна на АПИ над 700 млн. лева
Разпределението на паритеЮгоизточен регион - 7.01 млн. лева Северозападен регион - 10.9 млн. лева Североизточен регион - 10.3 млн. лева Северен централен регион - 11.6 млн. лева Южен централен регион - 11.4 млн. лева Югозападен регион - 13.6 млн. лева Магистралите " Хемус ", " Тракия " и " Марица " - 17 млн. лева Какво споделя АПИ
В претекстовете към оповестените нови търгове написа, че съществуващите контракти за осъществяване на поддържане (превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации) на републиканските пътища са с планирана стойност, която към този миг e неведнъж надхвърлена. " Във връзка с това от министъра на финансите и министъра на районното развиване и благоустройството е импортиран сигнал до основния прокурор, с който се сезира Прокуратурата на Република България за дейностите на Агенция " Пътна инфраструктура " по разходването на средства от държавния бюджет. С оглед гореизложеното АПИ е в неспособност да прави възлагания по договорите с горепосочения предмет, поради което същите следва да бъдат прекъснати и е належащо да се изберат нови реализатори ", пишат от пътната организация.

Сега ще е забавно да се види дали в тези търгове ще вземат участие същите компании, които стачкуваха през последните дни, или ще се явяват нови играчи.
Без коледни дарове
Министърът на районното развиване Виолета Комитова и като цяло служебният кабинет на Стефан Янев дадоха ясно да се разбере, че ще прекратят порочната процедура на някогашния министър председател Бойко Борисов през декември да се разпределят милиарди с държавни постановления. Именно по тази скица ГЕРБ раздаваше големи непредвидени в бюджета средства на пътните компании, като за 2018, 2019 и 2020 година сумата е съвсем 5 милиарда лева Това са пари, за които не са провеждани публични поръчки, нямало е съревнование на база предложения и качество и конкуренцията е била с напълно отсечен достъп.

Едно от настояванията на протестиращите строителни компании през последната седмица беше точно такова - с решение на Министерският съвет да има бъдат дадени още към 1.3 милиарда лева от бюджета за свършени работи през тази година, от които 700 млн. лева са към този момент фактурирани и с начислен Данък добавена стойност.

Въпросът с чистенето на снега по пътищата през тази зима, наподобява, ще се реши по съществен метод макар митингите на строителните компании, които имаха дълготрайни контракти за тази цел. В петък Агенция " Пътна инфраструктура " е оповестила седем обособени публични поръчки, с които ще избере нови компании за зимното поддържане на републиканската мрежа и автомагистралите. Тяхната стойност е съвсем 82 млн. лева, които е разчетено да стигнат до 30 април 2022 г.Търговете са пуснати по ускорената процедура и предложения ще се одобряват до 27 октомври, като задачата е при започване на ноември към този момент да има определени реализатори, което да поемат почистването на пътищата.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР