Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети,

...
Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети,
Коментари Харесай

Нинова с решение за дървата за огрев. Ето как сваля цената им

„ Въпросът, който се слага за използването на дърва и пелети, е извънредно сериозен, заради елементарния факт, че над 1 500 000 фамилии в България употребяват дърва за огрев. Не единствено, че сме забелязали, че това е проблем в дребните обитаеми места, и че гледаме напълно на България, освен на огромните градове, само че предприехме и съответни ограничения, които обаче виждам, че се оспорват с безусловно несериозни причини. “ Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова от парламентарната естрада по време на разискването на държавния бюджет.

Тя показа съответно взетите ограничения досега: „ Държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили на жителите. Целта, която си слагаме е да падне цената “, изясни тя като добави, че по-късно е  последвало оборване, че надали не се връщат остарели режими и практики.

„ Искам да напомня, че държавната, общинската и частната благосъстоятелност са равнопоставени в българската Конституция. И по този начин както частните притежатели на гори могат да секат и да продават, по този начин както общините могат да секат общински гори и да продават, по този начин и страната най-сетне ще си влезе в ролята и ще може, тя към този момент стартира, да сече в държавната гора и да продава непосредствено на жителите “, безапелационна бе Нинова.

Във връзка със клюки, че това било политическа интервенция и една партия желае да овладее горите и да ги употребява за политически цели, тя съобщи: „ Точно противоположното. Прекратяваме с практиката да се пускат компании, доближени до партии, в гората. Да секат безнаказано и безотговорно и не по лесотехническите утвърдени проекти. Да крадат, допълнително от това, което им е разрешено да секат и да го продават, с цел да натрупат персонални облаги. “ Вицепремиерът добави, че оттук насетне страната си връща ролята в помощ на своите жители. „ Разбира се, всичко в границите на закона и по правилото на справедливата и вярна пазарна конкуренция. Не желаеме да изземваме функционалността на частните, на общинските притежатели, само че желаеме страната да се състезава равнопоставено на този терен, най-много, с цел да помогне на своите жители “, посочи Нинова.

Вицепремиерът напомни, че са почнали със 17 такива обекта, само че ще стигнат до 56, а съотношението на цената на дървата, добити по двата метода, е 2:1. „ Вярваме, че с това ще помогнем на хората, само че ще създадем и идната крачка “, съобщи Нинова като добави, че Държавните горски стопанства ще си назначат лични служащи, които да секат дървесината. Също по този начин ще придобият високопланински машини, с които тази дървесина да се извозва до пункта, откъдето хората могат да си я купят на естествена цена.

„ Смятаме, че това е основна смяна в политиката, както в обществената ѝ част по този начин и в държавническата част. Връщаме ролята на страната в интерес на жителите “, заключи министър Нинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР