Въпросът, който мнозина от нас си задават сега, е: Възможно

...
Въпросът, който мнозина от нас си задават сега, е: Възможно
Коментари Харесай

Украински майки чакат края на войната в Румъния

Въпросът, който мнозина от нас си задават в този момент, е: Възможно ли е Русия да постави завършек на кръвопролитията, като резервира най-малко капка достолепие. Дотогава насочваме взор към следващите човешки истории, които да ни накарат да се замислим за опустошителните последици от войната. Репортерката Луиза Или от „ Ройтерс “ споделя за нелеката орис на майките с дребни деца, които търсят избавление от войната, до момента в който мислите им са със съпрузите им, останали в Украйна.

Мария неотдавна е купила тристаен апартамент в Киев, малко преди Русия да нахлуе в Украйна. С днешна дата тя е в румънската столица Букурещ и търси дребни чорапки за четиримесечната си щерка в контейнера за безвъзмездни облекла за бежанци.

Около нея има и други майки, които са избягали от дългите ръце на войната и се запасяват с дарено приспособено мляко и пелени за своите дечица.

Мария напуща Киев с щерка си Амелия, седемгодишния си наследник Кирил и родителите си, когато чува детонации наоколо. Роднилният дом, в който ражда преди четири месеца, към този момент не съществува, от него са останали единствено руини.

„ В Киев имахме в действителност прекрасен живот, само че в този момент нямам нищо, с изключение на децата си “, споделя тя.

„ Изгубих всичко. Когато се събудя заран тук и чуя самолети, се опасявам, че войната може да пристигна в Румъния. “

Мария наема апартамент в Букурещ и чака брачна половинка си, който работи на борда на транспортен съд, да се върне, с цел да решат дружно какво да вършат по-нататък.

Повече от 500 000 души от Украйна са потърсили избавление в Румъния от началото на войната. Голяма част от тях към този момент са поели на запад, малко под 80 000, най-вече дами с дребни деца, са останали. Всички добре знаят за заплахите, които ги грозят, в случай че не изоставен Украйна.

Олга, 27-годишна украинка, е тежко ранена, до момента в който с тялото си пази новороденото си дете от шрапнелите в Киев.

„ Румъния не се преглежда безусловно като мечтана дестинация, изключение е когато става дума за дами с доста дребни деца, на които им е мъчно да се придвижат по-далеч от Украйна, където са съпрузите им “, споделя Космина Симиан Николеску, шеф на отдела за обществено подкрепяне в кметството на Букурещ.

„ Има голяма група дами с дребни деца, които ще останат в Букурещ за по-дълъг интервал от време, а най-малките ще имат потребност от ежедневни грижи и детски градини. “

Към момента локален конгресен център се е трансформирал в пункт за дарения на базови неща от първа нужда, като единствено в понеделник към 200 бежанци са се възползвали от препоръчаната помощ.

Сред тях е 36-годишната Оксана Сафонова, която допоследно се колебае дали да напусне родината си, дружно със синовете си – Вова и Игор, които са на 3 и на 5 години.

“Беше в действителност мъчно да взема решение, тъй като това значи да откъсна децата от татко им, от нашата къща и от страната ни “, споделя тя.



Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР