Въпросът дали лични данни на европейци могат да бъдат прехвърляни

...
Въпросът дали лични данни на европейци могат да бъдат прехвърляни
Коментари Харесай

Съдът в Люксембург отново ще решава дали данни на европейци могат да бъдат пращани в САЩ

Въпросът дали персонални данни на европейци могат да бъдат прехвърляни в Съединени американски щати отива в Европейския съд. Това стана, откакто Върховният съд на Ирландия отхвърли молбата на " Facebook " делото да не бъде пращано до европейската институция.

Искът против обществената мрежа е заведен от австрийския деятел Макс Шремс. Според ирландски съд има учредения да се счита, че американското право не пази персоналните данни на жителите на Европейски Съюз съгласно разпоредбите на Европейски Съюз – а това е условие, с цел да бъде позволен прехвърлянето на данни в трета страна.

Ирландската институция препраща делото в Съда в Люксембург, който би трябвало да реши дали методите на трансфер (включително съглашението Щит на неприкосновеността ( Privacy Shield)) съблюдават европейските регулаторни ограничения. " Facebook " апелира това решение пред Върховния съд на страната, само че през днешния ден жалбата бе отхвърлена.

Делото на Шремс е против обществената мрежа, само че решението на съда ще засегне цялата промишленост. Споразумението Privacy Shield покрива над 3850 сдружения по данни на Еврокомисията. То бе реализирано през 2016 година, откакто Съдът в Люксембург анулира действието на предходното сходно съглашение Safe Harbor (отново поради иск на Шремс).

Активистът стартира делата си против " Facebook " през 2013 година, след разкритията на Едуард Сноудън, че американското държавно управление събира всеобщо данни от американски снабдители на интернет услуги под програмата PRISM. Така се стигна до анулацията на Safe Harbor и до повторни инспекции от институциите в Ирландия, където е европейската централа на " Facebook ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Защитата на персоналните данни (56)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР