Въпрос: Здравейте! Имам ли права да ползвам платен годишен отпуск

...
Въпрос: Здравейте! Имам ли права да ползвам платен годишен отпуск
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Кой има право на платен отпуск за обучение?

Въпрос: Здравейте! Имам ли права да употребявам заплатен годишен отпуск за образование и при какви условия?

Даниел Коларов, гр. Варна

Отговор: Целевите отпуски не допускат съществуването на трудов стаж. Те се дават при съществуването на съответното съображение. Съгласно член 169, алинея 1 от Кодекса на труда, служащ или чиновник, който учи в приблизително или висше образователно заведение без отделяне от производството, има право да употребява заплатен отпуск за образование в размер на 25 работни дни за всяка образователна година, в случай че работодателят му е дал единодушие за това образование.

За да има служащият или служителят право на заплатен отпуск за образование, би трябвало да бъдат изпълнени следните условия: - да учи в приблизително или висше училище; - образованието да се прави без отделяне от производството и - да има единодушието на работодателя за това.

Платеният отпуск по член 169, алинея 1 КТ се употребява без значение от всички останали типове отпуски; може да се употребява едновременно или на части, в това число за подготовка за изпити, само че не и когато служащият или служителят повтаря образователната година по неуважителни аргументи. Няма експлицитна възбрана за прилагане на отпуск при явяване на поправителна сесия, в случай че не се повтаря образователната година. Учащите се имат право еднократно и на заплатен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, в това число и за подготовка и отбрана на дипломна работа, дипломен план или дисертация (чл. 169, алинея 3 КТ). В допълнение, според чл.171, ал.1 от КТ служащите и чиновниците, които учат в приблизително или висше образователно заведение без отделяне от производството и имат единодушие за това образование от работодателя си, имат право и на неплатен отпуск - за подготовка и явяване на изпит - до 20 работни дни за образователна година; - за подготовка и явяване на държавен изпит, в това число и за подготовка и отбрана на дипломна работа или на дипломен план във висши образователни заведения - до 4 месеца. В ал.2 на член 171 е планувано изключение, ако работодателят не е дал своето единодушие за включване на служащия и служителя в образование. При липса на това в началото единодушие, служащият или служителят, който учи в приблизително или във висше учебно заведение без отделяне от производството, има право на неплатен отпуск в размерите по алинея 1 на чл.171 от КТ, понижени на половина.

Следва да имате поради, че отпуските на учащите се по този раздел се употребяват във време, несъмнено от служащия или служителя според от организацията на образователния развой, след документално известяван на работодателя минимум 7 дни авансово (чл.171а от КТ).

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР