Въпрос: Прилага ли се защитата от уволнение по време на

...
Въпрос: Прилага ли се защитата от уволнение по време на
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Имам ли защита от уволнение по време на изпитателния срок?

Въпрос: Прилага ли се отбраната от уволняване по време на изпитателен период? Ако ме съкратят по време на изпитателния период ще мога ли да получа обезщетение от Бюрото по труда?

Т. Борисов, гр. Варна

Отговор: При преустановяване на трудовото правно отношение на това съображение закрилата при уволняване, планувана в член 333 от КТ, не се ползва.

В член 70, алинея 1 от Кодекса на труда /КТ/ е планувано, че окончателното приемане на работа на служащия или служителя може да се предшества от контракт със период за изпитване до 6 месеца.

Основното предопределение на периода за изпитване е страната, в чиято изгода е уречен да се увери, че работата е подобаваща за съответното лице, че се извършва според изискванията и условията, избрани от работодателя. В Кодекса на труда е планувано, че до приключване периода за изпитване страната, в чиято изгода е уречен, може да приключи контракта без предупреждение - чл.71, ал.1 от КТ.

При преустановяване на трудовото правно отношение на това съображение закрилата при уволняване, планувана в член 333 от КТ, не се ползва.

Съгласно член 54а, алинея 1, т. 1 и т. 2 от Кодекса за обществено обезпечаване /КСО/, право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са импортирани или дължими осигурителни вноски във фонд “Безработица” минимум 12 месеца през последните 18 месеца преди преустановяване на обезпечаването и които: 1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта; 2. не са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст в Република България или пенсия за напреднала възраст в друга страна или не получават пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер по член 68а или професионална пенсия по член 168; 3. не упражняват трудова активност, за която подлежат на наложително обезпечаване по този кодекс или по законодателството на друга страна, като се изключи лицата по член 114а, алинея 1 от Кодекса на труда.

Размерът на паричното обезщетение за безработица и интервалът, през който ще се получава то, се дефинират от териториалното отделение на Националния застрахователен институт.

Д-р Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР