Въпрос относно ремонта на републикански път ІІІ-8653 ІІ-58 – Конуш-Черноочене,

...
Въпрос относно ремонта на републикански път ІІІ-8653 ІІ-58 – Конуш-Черноочене,
Коментари Харесай

Адлен Шевкед към Гроздан Караджов: Оправете пътищата в Кърджалийско

Въпрос по отношение на ремонта на републикански път ІІІ-8653 ІІ-58 – Конуш-Черноочене, в частта на територията на община Черноочене, зададоха на вицепремиера и районен министър Гроздан Караджов народните представители от Движение за права и свободи Павлин Кръстев, Байрам Байрам и Адлен Шевкед.

Този път е транспортна връзка сред област Кърджали и област Пловдив, сподели Адлен Шевкед. В сектор км. 4+200 до км. 4+500 обаче има проваляне на път ІІ-58 (Конуш – Черноочене – Комунига – Тополово – Асеновград), което основава съществени усложнения за предвижването на коли по този път. Едната лента е затворена повече от пет години заради свлачищни процеси.

Това докара до неспособност за потреблението на пътя, както от жителите на община Черноочене, по този начин и от жителите на прилежащи общини и от област Кърджали. Към сегашния миг този сектор е единствено обезопасен, като към момента не са стартирани да се правят никакви укрепителни или строително-монтажни действия.

В разследване на това сме създали питане до администрацията на АПИ и Областно пътно ръководство, които, несъмнено, не се ангажираха с отговор и в какъв период ще бъдат подхванати тези възстановителни действия, сподели Шевкед. И попита: „Кога ще бъдат подхванати тези нужни дейности от страна на АПИ и Областно ръководство – Кърджали по укрепването на пътя и неговото отваряне за последващото му потребление в положение със общоприетите условия за републикански път, който свързва две области?“.

Този път в действителност е обиден от дестабилизационни процеси, вследствие на което дясното платно за придвижване е компрометирано. За възобновяване на технико-експлоатационното положение на сектора през 2019 година е създаден софтуерен план, който планува и лист от възстановителни мероприятия, които би трябвало да се проведат на пътя, отговори Гроздан Караджов.

Предвид задълбочаване на деформациите по пътното платно все още е належащо да се извърши един нов оглед и да се изготви повсеместен план за подсилване на този сектор от пътя. Ето за какво е належащо да се създаде един механически план, който да добави към този момент създадения софтуерен план. За тази цел следва АПИ да разгласят в тази година публичната поръчка за избор на реализатори на проучвателно-проектантските работи, а незабавно откакто бъде направен техническия план – на строителството и на строителния контрол, сподели още министърът.

Усилията на АПИ са посредством подсилване на този дестабилизационен развой да се подсигурява безвредното и най-много удобно прекосяване през сектора на път II-58, заключи Караджов.

Г-н министър, самичък разбирате, че не сме задоволени от отговора на нашия въпрос, репликира го Адлен Шевкед. И съобщи: „Имайте поради, че занапред предстоят нови въпроси, свързани с такива компрометирани сектори в републиканската пътна мрежа на Област Кърджали.“.

При нас има свлачищни региони, които са много на брой и са от дълго време закрепени и познати, както на АПИ. Рискуваме животи, предизвести националният представител от Движение за права и свободи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР