Въпреки заявките за обновление в местната власт, на тези избори

...
Въпреки заявките за обновление в местната власт, на тези избори
Коментари Харесай

Кампанията за местния вот: Напрегнат предизборен старт в много от градовете

Въпреки поръчките за обновяване в локалната власт, на тези избори ГЕРБ още веднъж заложи на дългогодишните си кметове в множеството регионални градове Кметските номинации и листите за общински съветници провокираха съществено напрежение в обединението ПП-ДБ, а на някои места и разединение Движение за права и свободи не издигна още веднъж дългогодишния кмет на Кърджали Хасан Азис и за пръв път няма да взе участие в кметската конкуренция в Търговище и Велинград Твърде евентуално е във втория по величина регионален град - Пловдив, вотът да се реши от все по-нарастващата роля на бизнеса в разпределението на локалния политически запас
В навечерието на формалното разкриване на предизборната акция за локалните избори на 29 октомври Бойко Борисов насочи (за повторно в границите на няколко дни) оферта към сътрудниците си от обединението ПП-ДБ в изпълнителната власт, които той назовава " некоалиционни ", а те пък изковаха термина " сглобка " за взаимното им ръководство ". Лидерът на ГЕРБ им предложи още занапред да кажат дали ще поддържат претендентите за кмет на партията му на втория тур и даже заплаши, че в случай че това не стане, след изборите ПП-ДБ " да си търсят поддръжка в Народното събрание от тези партии, чиито претенденти са подкрепили на локалния избор ".

Със сигурност Борисов е наясно, че няма по какъв начин преди първия тур на изборите от ПП-ДБ да му подсигуряват такава поддръжка. Първо, тъй като въпреки и дружно в централната власт, на този избор двете обединения ще са съществени съперници в множеството огромни градове. Освен това една такава поръчка сигурно би демотивирала гласоподавателите. А и подобен вид поддръжка нормално се договаря, откакто завърши първият тур, когато ще са ясни резултатите от изборите за общински съветници и поддръжката за даден претендент за кмет на балотажа се дефинира съгласно болшинствата, които ще се образуват в общинските препоръки.

От тази позиция отводът на ПП-ДБ да дадат априори гаранции на Борисов за поддръжка на балотажите беше напълно логически. " Всяка локална организация на Политическа партия ще реши за съответния град кой е най-подходящият човек, който да бъде подсилен на втория тур на локалните избори ", сподели пред " Нова ТВ " финансовият министър Асен Василев, който е и съпредседател на партията. По неофициална информация от депутати от обединението Борисов се е опитал преди месец да контракти авансово подобен самобитен пакт за ненападение сред ГЕРБ и ПП-ДБ на идните избори, само че и тогава е получил безапелационен отвод от водачите на ПП-ДБ.
Реклама
Извън тези предизборни маневри номинациите за кметове и претенденти за общински съветници на главните парламентарно показани политически сили, които в огромната си част ще си преразпределят локалната власт в основните регионални и общински центрове, обрисуваха няколко трендове:
Многомандатните претенденти на ГЕРБ
Независимо от поръчките на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за обновяване на лицата на партията в локалната власт, някои от които ръководят към този момент няколко мандата, те още веднъж се кандидатираха за поста. Дали заради липса на фрагменти, които да ги заменят, или поради локални политико-икономически обвързаности ГЕРБ още веднъж заложи на Димитър Николов за пети мандат кмет на Бургас, макар че преди време самият Борисов разгласи, че той повече няма да се кандидатира за поста; на Живко Тодоров за трети мандат, макар че самият той след спечелването на предходния избор разгласи, че повече няма да се кандидатира; и на Иван Портних във Варна, макар двата му провалени мандата и следствието против него на Европейската прокуратура по отчет на на Европейската работа за битка с измамите (OLAF). На идните локални избори ГЕРБ още веднъж залага и на дългогодишните кметове от Съюз на демократичните сили - Златко Живков в Монтана и Петър Паунов в Кюстендил, определени през далечната 1999 година и от този момент непроменяемо ръководещи двата регионални града, на Даниел Панов във Велико Търново, както и на Тодор Попов, който е на кметския пост в Пазарджик от 2007 година На места, където локалните структури на ГЕРБ са слаби, партията е припознала настоящите кметове, които се кандидатират още веднъж за кмет. Такива са случаите в Благоевград и Перник, където ГЕРБ застава зад Илко Димитров, който е кмет от Има Такъв Народ, и Станислав Владимиров, който на предходния избор беше повдигнат от Българска социалистическа партия, само че в този момент се явява от името на лична групировка, основана малко преди вота.

Любопитно е, че ГЕРБ не номинира още веднъж настоящия кмет на Шумен Любомир Христов, който е на поста два мандата, евентуално тъй като той завоюва предходния избор на косъм с едвам 77 гласа. Вместо Христов, който още веднъж беше номиниран от локалната конструкция на ГЕРБ, партията издигна ректора на Шуменския университет Георги Колев. Той беше народен представител от Движение за права и свободи в 41-ото Народно заседание и напусна Народното събрание след изключването на някогашния зам.-председател на партията Касим Дал, само че малко по-късно взе участие в локалните избори от придвижването и беше един мандат ръководител на общинския съвет. На тези избори Движение за права и свободи има собствен претендент за кмет на града, само че при възможен балотаж не е изключено ГЕРБ да разчитат на гласовете на придвижването за спечелването на кметския пост.
Местни земетресения в ПП-ДБ
Излъчването на претенденти за кметове и подреждането на листите за общински съветници се оказа съществено тестване за ПП-ДБ, тъй като провокира земетресения сред сътрудниците по места. Най-фрапиращият образец е Бургас, където обединението ще се яви с обща листа за общински съветници, само че с двама претенденти. Депутатът от Политическа партия Константин Бачийски, който беше публично номиниран от партията за кмет и зад който компактно стои единият съпредседател - Кирил Петков, се кандидатира от групировката " Средна европейска класа " (СЕК), чийто водач е, и ще има и лична листа за общински съветници. Прави усещане също, че СЕК е номинирала претенденти за кметове и в други регионални градове.
Реклама
Другият претендент за кмет на Бургас - депутатът Димитър Найденов от Демократична България, пък е повдигнат от предприемчив комитет. Трусове имаше и с листите за общински съветници в някои регионални градове, които бяха неведнъж пренареждани до последно, а след окончателната им класификация част от локалните структури на някои партии от обединението ги бойкотира. Така да вземем за пример локалният водач на ДСБ Васил Тодоров отхвърли да взе участие в листата в Шумен и ще се яви на изборите с регистрацията на друга партия. Същото се случи и в Плевен. А в Кърджали настъпи цялостен разпад, откакто четирима души от локалната конструкция на " Да, България ", отпред с водача ѝ Митко Синабов отхвърлиха да вземат участие в листата за общински съветници, както и ръководителят на локалната конструкция на Политическа партия Шабан Исмаил. Синабов даже се кандидатира за кмет от обединението " Заедно за мощна община ". Причината за протеста им стана номинирането за кмет на водача на ДСБ в Кърджали Радослав Милев.

При тази обстановка пред обединението стои още едно огромно предизвикателство - макар напрежението към листите и претендентите за кметове по какъв начин пристрастеностите към номинациите да се уталожат, с цел да може вотът от парламентарните избори за втората политическа мощ в Народното събрание да се трансформира в случай че не в извоювани кметски места, то най-малко в постигането на положително посланичество в общинските препоръки в регионалните центрове, посредством които обединението също ще може да прокарва политиката си и по места. " Присъствието на Демократична България в локалната власт след предходните избори беше пробив, само че той остана периферен заради дребния брой общински съветници, които влязоха в локалните парламенти. Сега е значимо тази коалиция, изключително в сегашния формат с Политическа партия, да съумеят да завоюват доста повече места в общинските препоръки. Това е от извънредно значение, тъй като без провеждането на политики по места всяка партия би била обречена на маргинализиране ", споделя шефът на социологическата организация " Маркет линкс " Добромир Живков. Вероятно тъкмо това са калкулирали в ПП-ДБ, тъй като в редица регионални градове обединението издигна за кметове народни представители. Във Велико Търново в конкуренцията влиза Йордан Терзийски, в Ловеч - Искрен Арабаджиев, в Пазарджик - Петър Куленски, във Видин - Любен Иванов.
" Възраждане " пред значим тест
До огромна степен същото предизвикателство стои и пред третата политическа мощ в Народното събрание " Възраждане ". " Партията сходно на обединението ПП-ДБ също ще бъде във напредък на идните избори с наличие в общинските препоръки на доста места. Ще бъде значимо обаче освен по какъв начин партията ще влезе в локалната власт, само че и по какъв начин това евентуално би се отразило на политическото ѝ държание. Малко или доста, тя ще бъде принудена да отстъпи от извънредно нападателните си реторични позиции, тъй като сходно държание по места, където би трябвало да се приказва за съответни проблеми, е невероятно. В този смисъл особено за " Възраждане " резултатите от локалния избор биха донесли известно напредване към жанр на политическо държание, който е по-близък до този на систематичните партии ", счита Добромир Живков.

Вероятно с концепцията точно да вкарат оптимален брой общински съветници по места от " Възраждане " също издигнаха в множеството регионални градове депутати за претенденти за кмет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР