Въпреки всичко през изминалите години китайците бяха сравнително отворени по

...
Въпреки всичко през изминалите години китайците бяха сравнително отворени по
Коментари Харесай

Китайците не са публикували снимки от марсохода Чжурон … защото такива все още няма

Въпреки всичко през миналите години китайците бяха относително отворени във връзка с галактическите си достижения. Да, те не вършат излъчвания в действително време, само че когато мисията  “Чанг’e 5 ” кацна на Луната през декември, още през същия ден бяха оповестени подробни видеа и фотоси. Така че сега причината се оказва напълно друга – софтуерни ограничавания. 

Въпросът за неналичието на фотоси не е подминат от китайските медии. В репортаж на CCTV, излъчен през днешния ден, ръководството на плана е дало пояснение. 

Китай не е Съединени американски щати – и тук не приказваме за разликата сред политическите системи на страните. Китайската космонавтика е на напълно друго равнище, тя не е толкоз добре развита, колкото западната. Американците имат три орбитални апарата към Червената планета – “Марс Одисей ”, “Марс Риконисънс Орбитър ”, “Мейвън ”. Когато най-новият марсоход “Пърсъвиърънс ” извърши кацане през февруари, орбитърите имаха опция да препредават непосредствено данните от спускането към Земята – надлежно незабавно по-късно беше снимана фотография. Тя дойде на Земята съвсем в действително време и ние я видяхме. 

Китайците обаче имат единствено един орбитален уред към Марс – това е самият орбитален отсек на “Тянвън ”. При това спускаемият уред беше прикачен към него. Потребители на обществените мрежи от Китай припомнят, че този орбитален уред е трябвало да изведе спускаемия на траектория към марсианската атмосфера. Това към този момент е изпълнено и спускаемият уред с марсохода “Чжурон ” са към този момент на планетата. При “Пърсъвиърънс ” беше друго – той извърши непосредствено нахлуване в марсианската атмосфера от хелиоцентрична орбита, а “Марс Риконисънс Орбитър ” бе позициониран уместно за препредаване. 

Но орбиталният уред на “Тянвън ” към момента не е в оптимална позиция, с цел да може да препредава данни от “Чжурон ” към Земята. Засега китайците разчитат на мощни антени за директна връзка сред Земята и марсохода, само че скоростта на обмена на данни е не повече от 16bps. Това разрешава предаването единствено на базисна информация, която оказва помощ само да се удостовери, че апаратът е на марсианската повърхнина и работи.

Като изключим съглашението за съдействие сред Европейската космческа организация за потреблението на европейската орбитална задача “Марс Експрес ”, само че единствено като авариен вид, орбиталният уред на “Тянвън 1 ” е единственият метод за високоскоростен транспорт на данни. Орбитърът на “Тянвън 1 ” през днешния ден и на следващия ден ще поправя параметрите си, с цел да може орбиталният му период да бъде понижен от 2 дни на 8 часа. Така ще има повече благоприятни условия за връзка с “Чжурон ”. 

Първата такава опция за транспорт на огромен размер данни, включително фотоси, се обрисува да е най-рано на следващия ден, а по-вероятно във вторник.

Така че фотоси от китайската задача не се чака да бъдат оповестени преди средата на седмицата. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР