Въпреки всички усилия на екипите на Илон Мъск, компанията му

...
Въпреки всички усилия на екипите на Илон Мъск, компанията му
Коментари Харесай

Докато Илон Мъск още само се кани, мозъчни чипове вече са имплантирани на 50 души

Въпреки всички старания на екипите на Илон Мъск, компанията му към момента не може да стартира изпитванията за имплантиране на чипове в главите на хората. Но компанията Blackrock Neurotech, която също работи върху създаването на мозъчен имплант, предопределен за лекуване на слепота, глухота и меланхолия, към този момент огромно тества продукта си, написа Daily Mail.
Чиповете са напълно действителни и към този момент са вградени не на шимпанзета, а на петдесет души. Екипът на Blackrock Neurotech е изобретил масив от невропортове. Учените се надяват това да помогне за лекуване на парализа, слепота, глухота и даже меланхолия. Имплантите са смесен с разнообразни технологии, предопределени да обезпечат подвижност, като да вземем за пример роботизирани ръце или инвалидни колички. Според съоснователя на компанията от Солт Лейк Сити, Юта (САЩ), сега Blackrock Neurotech е единственият от разработчиците, който употребява " импланти за директна мозъчна връзка " при хора.

Учените означават, че новото им създание ще разреши на ползвателите му да правят редица дейности, които поради физическите си увреждания, в този момент са им невъзможни за осъществяване:
свързване с компютър;управление на роботизирани ръце;управление на инвалидни колички;участие във видео игри;възстановяване на чувствителността.Всичко това става допустимо с помощта на импланта и метода, по който той разчита мозъчни сигнали. Чипът се състои от стотици микроигли, които четат електрическите сигнали, създадени от мозъка. След това той „ слуша “ тези сигнали, декодира командите и прави дейности благодарение на специфичен програмен продукт за машинно образование.
В близко бъдеще тази технология ще разреши основаването на роботизирана ръка, която може да извършва извънредно комплицирани задания, като очертаване на портрет или потребление на компютър, дават обещание производителите.
Все още обаче Blackrock Neurotech има известни усложнения. За да се създадат изпитвания отвън лабораторията, компанията ще би трябвало да получи особено утвърждение от FDA (Администрация по храните и медикаментите в САЩ). Ако това се случи скоро, технологията ще бъде налична за домашна приложимост.
Учените означават, че тяхната разработка е ориентирана към „ увеличение на независимостта и подвижността “ и в последна сметка към възстановяване на „ качеството на живот на хората с парализа “. Основната цел на компанията е да направи тези мозъчни чипове толкоз налични за хората в бъдеще, колкото в наши дни са налични пейсмейкърите за пациенти със сърдечни проблеми.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР