Въпреки всички икономически атаки и планираните игри с валутния курс,

...
Въпреки всички икономически атаки и планираните игри с валутния курс,
Коментари Харесай

Ердоган: Турската икономика е най-бързо развиващата се в света

Въпреки всички стопански офанзиви и плануваните игри с валутния курс, продължаваме бурното си развиване на постоянни макробази, написа в Туитър турският президент Реджеп Ердоган, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Той показва убеденост, че високите темпове на икономическия растеж на Турция ще се запазят, без значение от натиска и операциите на валутния пазар. Според него спрямо 2017 година икономическият растеж е 7,4%, стопанската система продължава да пораства и при започване на 2018 година, което потвърждава макроикономическата обстановка в страната.

Ердоган показва, че през 2017 година Турция е водач по стопански растеж измежду страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/ и заема второ място по този индикатор измежду участниците в Г-20.

По-рано през днешния ден Статистическият институт на Турция заяви, че темповете на икономическия растеж от първото тримесечие на тази година са надскочили аналогичните индикатори за страните в Европейски Съюз. Докладът на института се базира на данните от Статистическата работа на Европейски Съюз /Eurostat/ и от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. За отчетния интервал Турция е преди всичко измежду 35-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Темповете на икономическия напредък в 28-те страни членки на Европейски Съюз през първите три месеца на т.г. съставляват 2,4%, на Организацията за икономическо сътрудничество и раз – 2,6%, а на Турция – 7,4%, което е 3 пъти повече. По този индикатор страните от Еврозоната са достигнали 2,5%, а Съединени американски щати – 2,8%.

Не толкоз оптимистична картина обаче показа последното социологическо изследване в Турция. Агенция „ Метропол “ твърди, че резултатите от проучването ще решат и ориста на предварителните избори за президент и парламент на 24 юни. Основният въпрос в анкетата е „ Кой е най-големият проблем на Турция? “ – 51,5% показват, че това е точно стопанската система, а 13,4% считат тероризма за подобен. Социолозите, обследвали настройките на турското общество от 2007 година насам, записват растеж в % на обезпокоените от положението на стопанската система изключително от 2016 година и спад в паниката от терористичните набези.

Докато през юли 2016 година /тогава на 15-и бе осъществен несполучлив опит за прелом в страната/ едвам 11,6% от интервюираните са показали стопанската система като най-сериозен проблем, последното изследване от юни т.г. регистрира 51,5%. През януари 2017 година над 60% са считали тероризма като основен проблем в страната, само че в този момент той е опасност единствено съгласно 13,4%.

Ръководителят на социологическата организация „ Метропол “ Йозер Сенджар посредством Туитър предложи на гласоподавателите деликатно да прегледат разбора и диаграмата на последното изследване, защото те предвиждат и изхода от вота на 24 юни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР