Въпреки ударното пръскане в Русе и в другите дунавски общини,

...
Въпреки ударното пръскане в Русе и в другите дунавски общини,
Коментари Харесай

Комари продължават да тормозят жителите на Русе и другите дунавски общини

Въпреки ударното напръскване в Русе и в другите дунавски общини, комарите не престават да тормозят хората. Голямата им популация се дължи на това, че поради липса на средства не е било осъществено напръскване на ларвите напролет. Преди дни държавното управление отпусна финансиране в размер до 2,5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието и храните за дезинсекция по поречието на Дунав. Според кметовете обаче, то е доста закъсняло.

Рояци хапещи инсекти тормозят жителите на Русе. Майките заобикалят да извеждат децата си на площадките, на кея и в парковете. А наш фен ни изпрати клип от къщата си в село Сандрово.

- Има комари, хапят ни, но+ заобикаляме зелените места.

- Положението е извънредно. В 7ч излезеш ли, към 8 и става пъкъл.

Освен неналичието на ларвицидно отнасяне, пролетните дъждове също са фактор за популацията на комарите. За тази година бюджетът на община Русе за дезинсекция е 260 хиляди лева, като до момента са изразходени половината.

" Ние имаме избрани средства, това ни е единственото ограничаване. Дунав е извънредно държавна благосъстоятелност, даже нямаме право в линията, която е държавна благосъстоятелност, да разходваме общински запас ", сподели Пенчо Милков – кмет на община Русе.

Ситуацията с комарите е тежка и в останалите дунавски общини. От община Сливо поле насочиха молба към регионалната дирекция по сигурност на храните в Русе за незабавни ограничения против комарите. Кметът Валентин Атанасов акцентира, че Асоциацията на Дунавските общини годишно слага този проблем пред държавното управление.

" Той може да се реши, когато двете държави- Румъния и България одобряват контракт между тях, с цел да се облита и да се пръска региона от Видин, от българска страна, до Силистра и надлежно румънската ", сподели Валентин Атанасов – кмет на община Сливо поле.

В Община Белене са отделили над 100 хиляди лева тази година за дезинсекция, което по думите на кмета Милен Дулев товари локалния бюджет. Той счита, че държавната помощ от 2 млн. и половина лв. е закъсняла.

" Не е навременна, забавена е. Всички общини по река Дунав молим държавния бюджет при образуването на бюджета да бъдат отделяни такива средства, процедурите да се организират зимата, а пролетта към този момент да са разпределени средствата, да има определен реализатор, с цел да може да се третират комарите и ларвите ", сподели Милен Дулев – кмет на община Белене.

А по кое време и по какъв начин ще бъдат усвоени средствата от 2 млн. и половина лева, към момента не е ясно.

Репортери: Венета Николова, Теодор Стамболиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР