Въпреки тържествените обещания на кмета Йорданка Фандъкова да не се

...
Въпреки тържествените обещания на кмета Йорданка Фандъкова да не се
Коментари Харесай

Ремонтите в София: 1 км за 260 дни

Въпреки тържествените обещания на кмета Йорданка Фандъкова да не се повтарят грешките от предходни поправки в София (като този на ул. „ Граф Игнатиев “, когато продължителното затваряне на улицата докара до банкрут на бизнеси и до всеобщо евакуиране на магазини), действителностите през към този момент почналия деен строителен сезон приказва за тъкмо противоположното. Вървящите сега реконструкции в центъра на София наподобяват проведени по метод, който да е комфортен за стоителите и служителите, а не за живеещите в града. Традиционно изпълнителите са известни компании, което не оказва помощ на обектите да се работи стремително.

Вече близо 2 месеца и половина– от 10 април до момента, придвижването по бул. „ Македония “ и по част от „ Цар Борис III " (от Руски монумент до трамвайното ухо в „ Бъкстон “) е затруднено за водачи и пешеходци поради огромния план за замяна на релсите по трасето, по което се движи трамвай №5. А от предходната неделя – 20 юни, за придвижване на коли и трамваи е затворена и част от улица " Алабин " в сектора от ул. " Лавеле " до бул. " Христо Ботев ", по която са ситуирани десетки магазини и други търговски обекти. От известия на изпълнителя– компанията ВДХ, разлепени по оградите на строителната площадка, излиза наяве, че въпросният сектор на „ Алабин “, който е с дължина от по-малко от километър, ще бъде затворен за интервал от 260 дни, или към 9 месеца. Целият план за реконструкцията на трамвайния релсов път до Княжево пък би трябвало да завърши напролет на 2023 г. 

Въпреки че и по този начин срокът не наподобява по никакъв начин къс, занапред може да се направи обосновано съмнение, че той няма да бъде спазен. Причината: по релсовото трасе, което се подменя сега - от Съдебната палата до трамвайното обръщало в „ Бъкстон “, работят не повече от 50-60 служащи. Бройката наподобява извънредно незадоволителна за обект с дължина повече от 5 км. Като доказателство, че реконструкцията на бул. „ Цар Борис III " върви постепенно, е задоволително да се уточни фактът, че времето от 10 април до момента се е оказало незадоволително да се демонтират старите релси в сектора от спирка„ Красно село “ до трамвайното ухо в „ Бъкстон “ (на снимката). В този периметър ремонтът на трасето на трамвай №5 в действителност още не е почнал и в него всичко ще се случва в бъдеще време.

Договорът за реорганизация на релсовивя път по " Цар Борис III " бе подписан на 18 януари, 2021 година и е на стойност 40 534 831.70. Справка в регистъра за публичните поръчки демонстрира, че единствено за 2021 година компанията има три подписани контракта за публични поръчки - с общината, с Министерство на обучение и науката и с община Костинброд, куп контракти има и от 2020 година От фирмените регистри излиза наяве, че действителен притежател на ВДХ АД е някогашният началник в АПИ Велико Желев. И тази компания е взимала пари от ББР - има вписан залог върху предприятието като съвпкупност, с размер на обезпеченото взимане 57 400 000 лева Фирмата е директно следена от друга известна компания на Велико Желев - " Хидрострой " АД. Компанията се прочу около отчета на Сметната палата като една от компаниите, получавали най-големи заплащания от държавното сдружение " Автомагистрали " по скандалните ин-хаус поръчки за автомагистрала Хемус - компанията е взела 213 млн. лева по контракта за създаване на сектори от 1 до 6 и 116 млн. лева за сектори от 7 до 9. " Хидрострой " закупи друга обичана фирма при поръчките - " Водстрой 98 ", свързвана с Делян Пеевски. 

РЕЦИДИВ

Ситуацията с реконструкцията на линията на петицата към този момент стартира да наподобява на предходни поправки на Столична община, в които администрацията се чудеше какво да измисли, с цел да спести санкции на строителя за мудна и некачествена работа. Емблематично в това отношение е упоменатото обновяване на така наречен Зона 2 в центъра на София, включваща ул. „ Граф Игнатиев “ и прилежащите региони към нея – градинката на църквата „ Св. Седмочисленици “, площад „ Славейков “ и други При него в началото София бе договорила период от 300 дни за приключването на строителните действия от страна на компанията " Джи Пи Груп ". Впоследствие обаче строителният контрол добави още 86 спомагателни неработни дни поради интервали, в които е валяло дъжд или сняг. Така бе спестена глоба от 200 000 лв. за всеки отложен ден, в който строителят е работил след приключването на периода на ремонта.   

НЕДОВОЛСТВО

Вълна от отвращение измежду столичани провокира третото подред пръсване на водопровод в границите на седмица поради основен ремонт на улица, заяви „ Дума “. За следващ път живеещите в региона на реконструкцията на ул. " Тодор Каблешков " в кв. " Гоце Делчев " и " Манастирски ливади - Изток " останаха без вода. Този път служащите са скъсали и кабели на интернет снабдител. Фирмата-изпълнител на ремонта е " Трейс ". Хората недоумяват по какъв начин е допустимо да не се знае трасето на тръбите и упорстват изпълнителят да поеме отговорност и да бъде санкциониран от Столичната община. Живеещите в региона заляха с тъжби районното кметство и Столичния инспекторат.

Началото на втория стадий от ремонта на бул. " Тодор Каблешков " бе оповестено на 8 май, като той обгръща северното платно в сектора сред бул. " България " и ул. " Костенски водопад ". Строителните действия включват създаване на топлофикационен колектор, преасфалтиране, полагане на нови бордюри и на велоалея. През предходната година стартира реконструкцията на южното платно, която се забави с близо 3 месеца. По-късно се появиха и голям брой недостатъци. За работата си " Трейс Груп Холд " ще получи 11 млн. лева от налозите на софиянци. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР