Въпреки търговската война на предишния американски президент Доналд Тръмп срещу

...
Въпреки търговската война на предишния американски президент Доналд Тръмп срещу
Коментари Харесай

Абсолютен рекорд на американските инвестиции в китайски компании. Въпреки търговската война

Въпреки комерсиалната война на предходния американски президент Доналд Тръмп против Китай и китайските софтуерни компании в Съединени американски щати, американските вложения в китайски сдружения бележат безспорен връх за последните 6 години, съобщи Файненшъл таймс.

През предходната година китайските компании, които набират капитал през американските фондови тържища, са събрали 19 милиарда $. Това е най-високото им равнище за цялата история на тези връзки като се изключи годината, в която китайската платформа за онлайн търговия Alibaba се листна на борсата. Това беше през 2014 година и тогава набраният капитал беше 25 милиарда $.

Към края на 2020 година общата сума, която американските вложители държат в китайски компании възлиза на повече от 1 трлн. $. Това число е 5 пъти по-голямо от формалната държавна информация по въпроса. Разминаването идва от там, че формалните източници смятат записаните в офшорни зони китайски компании за островни. Така да вземем за пример сдружението на Alibaba, което е листнато на американската борса, е в действителност със седалище в Каймановите острови, заради което в данните излиза, че вложенията не са в китайска, а в кайманска компания.

Обратното също е годно. Наскоро листната в Шанхай компания Kuaishou - съперник на приложението за шерване на смешни клипчета TikTok –  направи пазарна капитализация от 5.3 милиарда $, най-много с помощта на вложенията на американски фондове от вида на Blackrock и Fidelity.

Според анализаторите новият президент Джо Байдън може да вкара наказания против Китай поради нарушение на човешките права, само че няма никакви сигнали, че ще ограничи потокът на вложения сред двете страни.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР