Въпреки споровете човешки останки са вече на път към Луната,

...
Въпреки споровете човешки останки са вече на път към Луната,
Коментари Харесай

Юджийн Шумейкър: Единственият човек, погребан на Луната

Въпреки разногласията човешки остатъци са към този момент на път към Луната, откакто галактическата компания за погребения „ Селестис “, изстреля останките на обичани хора в космоса, като закупи място на борда на лунния модул Peregrine на частната компания Astrobotic.

Мисията беше подложена на критика от индианците Навахо, наред с други, защото по този начин се подценява свещената роля на Луната в доста от локалните култури, като президентът на Навахо я разказа като „ опозоряване на това свещено пространство “.

Изненадващо е обаче, че това не е първата комерсиална задача за слагане на остатъци на лунната повърхнина и там към този момент има " заровени " човешки остатъци. Те принадлежат на Юджийн Шумейкър, чиято пепел била изстреляна до последното му място за отмора от „ Селестис “ на 6 януари 1998 година Двадесет и осем грама от пепелта на Шумейкър били изпратени на борда на Лунния проспектър на НАСА, вътре в дребна вакуумно затворена поликарбонатна капсула, а към нея имало откъс от „ Ромео и Жулиета “ на Уилям Шекспир.

Тогава за какво останките му са там? Шумейкър, който доста се съпротивлявал на номинативния детерминизъм, бил планетарен именит геолог. Кариерата му включвала асортимент и образования на астронавти на " Аполо " по лунна геология и ударни кратери, управление на търсенето на вода на НАСА на лунните полюси и взаимно разкриване на кометата Шумейкър-Леви, първият непосредствено следен обект, който се блъсна в Юпитер през 1994 година



След като обучил астронавтите на " Аполо ", Шумейкър траял да работи по задачата на " Вояджър ", както и по задачата на НАСА „ Клементайн “ за намиране на вода на Луната. Той станал първият шеф на Програмата за астрогеологични проучвания на Геоложката работа на Съединените щати.

Колкото и впечатляващ да бил приносът му към тези планове, Шумейкър постоянно имал други упоритости, в това число да бъде астронавт, които обаче не можел да преследва заради заболяването на Адисон, от която страдал.

„ Беше легенда в планетарната научна общественост. Джийн постоянно е желал да отиде на Луната като астронавт на Аполо и да учи нейната геология от първа ръка “, сподели Каролин С. Порко, сътрудник на Шумейкър пред НАСА след гибелта му в автомобилна злополука през 1994 година Порко решила да попита НАСА дали нейният някогашен началник може да бъде изпратен на Луната след кремацията си, при положение, че получи утвърждението на фамилията му, несъмнено.

„ Само година преди да почине той сподели: „ Да не отида до Луната и да нямам опцията да я уча беше най-голямото отчаяние в живота ми. “ Заради това почувствах, че това е последният късмет на Джийн да стигне до Луната и че това би бил един подобаващ и хубав метод да бъде почетен човек, който беше исполин и пионер в проучването на Слънчевата система “, сподели тя.

Забележително и като доказателство за уважението на НАСА към Шумейкър, галактическата организация споделила „ да “ на задачата, като занесли и погребала праха му на лунната повърхнина.

„ Не мисля, че Джийн в миналото си е мечтал прахът му да отиде на Луната “, сподели брачната половинка му Каролин пред НАСА малко преди изстрелването.

„ Той сигурно щеше да се вълнува. “

„ Това извънредно значимо за нас “, добави тя.

„ И до известна степен затваря малко нашите усеща. Винаги ще знаем, че когато погледнем Луната, Джийн е там. “

Вторият мемориален полет до Луна на „ Селестис “, наименуван Tranquility (спокойствие), сега пътува с задачата Peregrine, носейки капсула с останките и ДНК-то на 66 „ участници “. Той би трябвало да кацне в североизточната част на Луната на 23 февруари и ще остане там за непрекъснато.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР