Въпреки разумни основания да се смята, че Велико Желев е

...
Въпреки разумни основания да се смята, че Велико Желев е
Коментари Харесай

Пуснаха Велико Желев срещу 20 бона!

Въпреки " рационални учредения да се счита ", че Велико Желев е принудил собствен някогашен чиновник да подпише заповед, с цел да поеме дълг от 68 000 лв., предприемачът излиза от ареста. Това оповестиха от Софийската градска прокуратура. Причината е, че Желев не е осъждан, има открит адрес и няма заплаха да извърши ново закононарушение. Той ще е на независимост с гаранция от 20 000 лв..

Ето и цялото известие на Софийската градска прокуратура:

На 24.02.2023 година е формирано досъдебно произвеждане на съображение член 212, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс от проверяващ служител на реда при 01 РУ-СДВР със съставянето на протокола за първото деяние по следствието, протокол за разпит на очевидец. Производството е формирано за това, че на 24.02.2023 година към 11:00 часа в гр. София, бул. „ Цар Освободител “, № 6, е породена на Б. А. междинна телесна щета посредством нанасяне на удари с ръце в региона на лицето и тялото.

Към момента на формиране на наказателното произвеждане не е било направено здравно уверение, което да дава умозаключение за медикобиологичния темперамент и типа на нанесените телесни увреждания, и за механизма на причиняването им.

На 25.02.2023 година проверяващ служител на реда е докладвал формираното досъдебно произвеждане на дежурен прокурор в Софийска районна прокуратура. Прокурорът е дал писмени инструкции за осъществяване на деяние по следствието, изразяващи се в разпити на очевидци, определяне на записи на заповед, разходни ордери, назначение на съдебномедицинска експертиза и определяне на камери за видеонаблюдение на бул. „ Цар Освободител “, № 6, в случай че бъдат открити, да се изземат записите за процесната дата.

Същевременно в хода на следствието на съображение член 159 от Наказателно-процесуален кодекс са приобщени медицински документи, от които е видно, че в резултат на нанесените удари на Б. А. е породено краткотрайно разстройство на здравето, неопасно за живота.

На 28.02.2023 година наблюдаващият прокурор от СРП на съображение член 161, алинея 1 от Наказателно-процесуалния кодекс е изискал от Софийски областен съд позволение за осъществяване на претършуване и изземване на четири адреса на територията на град София и град Варна. Съдът е разрешил да се извършат посочените дейности по следствието.

С разпореждане от 06.03.2023 година наблюдаващият прокурор от СРП е упълномощил следствието на проверяващ служител на реда от Столична дирекция на вътрешните работи, с цел да се обезпечи разкриването на обективната истина.

На 06.03.2023 година са осъществени претърсвания и изземвания като към наказателното произвеждане са приобщени материални доказателства – компютри.

На 07.03.2023 в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени по подготвеност материали по досъдебно произвеждане на Софийска районна прокуратура по отношение на вероятно осъществено закононарушение по член 214, алинея 2, т. 1 по отношение на член 213а, алинея 2, т. 4 от Наказателен кодекс – изнудване, осъществено от повече от две лица.

Наблюдаващият прокурор при СГП е приел по подготвеност досъдебното произвеждане.

След разбор на събраните към 07.03.2023 година доказателства е стигнато до извода, че съществуват рационални учредения да се счита, че е осъществено закононарушение от компетентността на СГП. В тази връзка лице с букви В.Ж. е привлечено в качеството на обвинен за това, че на 24.02.2023 година в гр. София, бул. " Цар Освободител " № 6, за да набави за себе си и за другиго имотна полза, направил опит да принуди Б.А. посредством мощ (нанесени са удари в региона на лицето и тялото) да претърпи нещо обратно на волята му, а точно да поеме имуществено обвързване посредством сключване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 (шестдесет и осем хиляди) лв. и с това да му аргументи имотна щета в размер от 68 000 (шестдесет и осем хиляди) лв., като действието е съпроводено с причиняване на лека телесна щета и е осъществено от повече от две лица - закононарушение по член 214, алинея 2, т. 1 вр. алинея 1 вр. член 213а, алинея 2, т. 2 и т. 4 вр. алинея 1 вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс.

На 07.03.2023 година по отношение на обвинения е постановена мярка за процесуална насила „ Задържане до 72 часа “.

След приемане по подготвеност на производството от СГП на 7 и 8 март са осъществени нови дейности по следствието, чрез които са събрани нови доказателства и е осъществена инспекция на към този момент събраните доказателства. Разпитани са очевидци, назначени са компютърно-техническа експертиза и съдебномедицинска.

Разследващ служител на реда при Столична дирекция на вътрешните работи е направил нови дейности по следствието, от които не се открива да е осъществявана насила в степен, която да обосновава искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение.

Във връзка с смяна на фактическата конюнктура наблюдаващият прокурор е направил преценка, от която стига до извода, че не са налице предпоставките на член 63, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за внасяне на искане за постановяване на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “. Това е по този начин, тъй като от осъществените от проверяващ служител на реда при Столична дирекция на вътрешните работи нови дейности по следствието не са събрани доказателства, от които да се открива, че съществува действителна заплаха обвиненият да се укрие, защото е с открита идентичност и адрес, на който обитава и надлежно може да бъде свикан във всеки един миг за потребностите на наказателното произвеждане. На второ място не са събрани доказателства от проверяващ служител на реда, че съществува действителна заплаха обвиненият да извърши ново закононарушение, дотолкоз доколкото не е осъждан.

Наблюдаващият прокурор е постановил марка за неотклонение „ Гаранция “ в размер на 20 000 /двадесет хиляди/ лв. и взел мярка за процесуална насила „ Забрана за овакантяване рамките на Република България “.

Разследването по случая продължава, като ще се извършат всички нужни дейности за откриване на обективната истина и вярното приложение на закона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР