Въпреки призива на местните власти тази година заради пандемията да

...
Въпреки призива на местните власти тази година заради пандемията да
Коментари Харесай

Калоферци въпреки пандемията: И чума да има, пак ще има хоро, не могат да ни спрат!

Въпреки апела на локалните управляващи тази година поради пандемията да не се състои обичайното мъжко хоро във водите на Тунджа за Йордановден, десетки мъже от Калофер извършиха ритуала.

Вярва се, че тези, които влязат в студената река, ще се калят и ще са здрави цяла година, по тази причина хората обявиха, че няма кой да ги спре, въпреки в региона да имаше засилено полицейско наличие.

Кметът на Калофер Румен Стоянов тази година не взе участие в хорото, с цел да даде образец. Той обаче призна, че не може да спре хората и най-вероятно ще се наложи да заплати санкция.

Така многолюдно шествие, предвождано от тъпани и гайди, потегли по улиците и стигна до Тунджа, където се изви фамозното мъжко хоро. Мъжете нагазиха в реката, пеейки Ботевата ария " Ти ли си мале така жално пела, ти ли си мене три годин клела ".

 Снимка: bTV

Малко преди 8 ч. в реката беше хвърлен осветения от попа кръст и той беше предаден на най-малкия участник.

„ От тази вода не се настива, тя е за здраве. Ако ще и чума да има, хоро ще има. Ако би трябвало и санкция ще се заплати “, сподели пред bTV един от участниците в хорото, който излезе от водата и съобщи, че в нея не се изстива.

А от хората, които следиха ритуала, и измежду които съвсем нямаше такива с маски, се чуваха одобрителни мнения:

" Браво, почтени българи. Ей това са същинските българи. Не им пука ни от санкции, ни от коронавирус. Велики сте, бъдете живи и здрави. Традицията няма санкции ".

Малко преди този момент имаше случай сред един от участниците и полицията. Той бе изкаран от водата от органите на реда. Мъжът беше единствено по бански и евентуално в нетрезво положение.

Ледено хоро имаше и в град Шипка.

Очаквайте детайлности...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР