Въпреки пожарите и очакваните 45 градуса в Гърция днес и

...
Въпреки пожарите и очакваните 45 градуса в Гърция днес и
Коментари Харесай

4 климатични рекорда са подобрени от началото на лятото

Въпреки пожарите и предстоящите 45 градуса в Гърция през днешния ден и на следващия ден - потокът от туристи не стопира както в курортите край морето, по този начин и в столицата Атина. Страната претърпява най-горещия уикенд от половин век, упованията са горещините да продължат и през седмицата, а термометрите в Южна Гърция да доближат до 46 градуса. На този декор - дълго чакан дъжд, само че и градушка с размера на човешка длан в Италия.

4 са климатичните върхове усъвършенствани от началото на лятото - светът претърпя най-горещия ден, откогато се вършат измервания, най-топлият юнски ден, най-високата температура на международния океан и най-ниското равнище на ледниците. Екстремните климатични феномени не престават в Европа и други елементи на света. След триглавото куче Цербер, Старият континент към този момент е зависим на Харон - лодкарят в подземния свят в древногръцката митология. Харон донесе още и по-трайни жеги.





Най-горещият уикенд от 50 години в Гърция . Термометрите мерят от 38 градуса по Йонийските острови, до 45 в централната и южна част на страната.

В Атина се чака през цялата седмица да се задържи към 40 градуса. Въпреки възбраната за посещаване на Акропола през по-голямата част от деня, стотици туристи побързаха да отидат до античната забележителност рано сутринта, с вярата, че най-малко тогава ще бъде по-прохладно, само че още в 9:30 градусите надхвърляха 38.

" Прилоша ми от жегата, само че се пробвам да събера сили и да се разходя. Цял живот бленувам да видя онлайн Акропола. Няма да се отхвърлям тъкмо в този момент ", споделя Катарина Соланио, туристка от Калифорния.

Непоносима е горещината и в Италия - 40-те градуса се трансфораха в тестване за жителите и гостите на Рим, а 44 посочваха термометрите на островите Сардиния и Сицилия.



Жегите са съпроводени и от неочаквани стихии. Торнадо мина през индустриалния град Милано, а втори следващ ден градушки удрят разнообразни елементи на страната. Във Венето размерът на ледените парчета доближи този на човешка длан. Нанесени са съществени материални вреди, има и потърпевши хора.



Жеги и стихии и в Сърбия , където опустошителна буря лиши живота на най-малко трима души. 12-годишно момченце е починало в Нови Сад. Предполага се, че детето е настъпило кабел на електрически дирек, откъснат от мощния вятър.



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР