Въпреки пандемията цените на имотите продължават да растат, няма спад

...
Въпреки пандемията цените на имотите продължават да растат, няма спад
Коментари Харесай

Ръст в цените на имотите, сделките не намаляват |

Въпреки пандемията цените на парцелите не престават да порастват, няма спад в броя на покупко-продажбите - в противен случай.

" Всички чакахме заради цикличността на пазара и здравната рецесия покупко-продажбите да намалеят, цените да паднат, само че това не се случи и си има справедливи аргументи ", сподели Снежана Стойчева, управител на уеб страницата imoti.net пред bTV.

Една от тях е повишаването на строителните материали, само че съгласно нея главната е друга.

" Факторът, годен освен за България, а и за целия свят, е достъпността на ипотечните заеми. Другото е, че спестяванията не ни носят никакви спомагателни средства. 64 милиарда лв. има в банките. Част от тези пари излизат на пазара. И дребна да е тази част, тя е от голяма важност. Много значим фактор е това, че предходната година разбрахме, че не можем да живеем на тясно, че е по-добре да живеем на необятно, че би трябвало да имаме настрана помещение за работа, че е хубаво да имаме огромна тераса. Най-добре да си вземем парцел отвън огромния град, да имаме дворче, да има повече пространство ", изясни Стойчева.

Други фактори, които дефинират голямото търсене в този момент, са страхът от инфлация и предстоящото влизане в еврозоната.

Въпреки това " всички специалисти споделят, че колкото хора са напуснали София, с цел да се върнат по родни места или да отидат в по-малки, или да си закупят парцел покрай София, два пъти повече хора са пристигнали в София. Това е по този начин, тъй като тук има работа, има образователни заведения. Така че по този начин ще продължава. София ще продължава да притегля ".

Най-търсените столични региони, където и цените са се усили най-вече, са: " Изток ", " Изгрев ", " Гео Милев ", " Младост 1А ". В последния цените са " нарастнали извънредно доста - за тристайния е над 30%, за двустайния - над 50% ".

Тристайни жилища се търсят повече от преди, когато напред излизаха двустайните. Два пъти се е нараснало търсенето на четиристайни жилища от март до момента. Става въпрос за жилища над 100 кв. м.

" Повече се търсят за главно живеене, не толкоз за инвестиция, което значи, че може би част от хората може би са решили да сменят, да намерят по-голямо жилище. Други евентуално изваждат средства, които са държали ", изясни Стойчева.

Във Варна също има растеж на покупко-продажбите и на цените.

" Интересът към крайградските парцели във Варненския район е най-голям при започване на тази година. Така е и във Велико Търново. Там ползата към такива парцели не е единствено от търновци, само че и от хора от други огромни градове, а също - и от чужбина. Не става въпрос единствено за българи, а и англичани, германци ", уточни Стойчева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР