Въпреки пандемията, ръководството на Blue Origin притиска работниците да проведат

...
Въпреки пандемията, ръководството на Blue Origin притиска работниците да проведат
Коментари Харесай

Най-„същественият” бизнес: космическият туризъм

Въпреки пандемията, управлението на Blue Origin притиска служащите да проведат тестовия старт на ракетата New Shepard, която се създава за извеждане на богати туристи в космоса

Компаниите с планове за галактически туризъм са в гневна конкуренция, не се стопират пред нищо
(снимка: CC0 Public Domain)

Почти целият свят към този момент е в хватката на обществената изолираност. Ала има един бизнес, който се смята за толкоз значителен, че мениджърите му не одобряват да бъде „ замразен ”, въпреки да няма нищо общо с медицина и опазване на здравето: галактическия туризъм. Компанията на Джеф Безос Blue Origin продължава с цялостна мощ да работи по изстрелването на най-новата си совалка.

Служителите на аерокосмическата компания са възмутени, че макар епидемиологичната конюнктура в Съединени американски щати, висшето управление притиска служащите да проведат тестовия старт на ракетата „ New Shepard ”. Тя се създава за извеждане на богати туристи в космоса.

За да проведат тестовия полет, чиновниците на Blue Origin би трябвало да заминат от основния офис на компанията в Кент, щата Вашингтон, в дребен град в Западен Тексас, наименуван Ван Хорн. Градчето с население от малко над 2000 души е домът на изпитателното оборудване на Blue Origin. Там компанията е направила всички досегашни полети на ракетата New Shepard.

Както може да се чака, чиновниците се притесняват, че пътуването до Ван Хорн може да ги срещне с новия ковид. Местните чиновници пък се боят, че идването на сътрудниците им от Вашингтон може да донесе COVID-19 на жителите на дребното градче, което има слаба болнична инфраструктура и скромни благоприятни условия да се оправи с епидемията.

Служителите са обезпокоени от неукротимото предпочитание на компанията да извърши полета, защото – съгласно тях – това „ излишно би заплашило здравето на чиновниците на Blue Origin и жителите на Ван Хорн ”, написа The Verge в репортаж по тематиката.

Blue Origin е една от няколко компании, които към момента работят необезпокоявано в щата Вашингтон. На 23 март държавното управление издаде заповед жителите да останат по домовете си и прикани всички „ несъществени ” бизнеси във Вашингтон да преустановят работа. Но Blue Origin продължи да работи.
още по тематиката
Компанията се смята за „ значителен ” бизнес, заради работата си с Министерството на защитата. В момента компанията създава доста по-голяма ракета, наречена New Glenn, която се преглежда от Военновъздушни сили на Съединени американски щати като средство за изстрелване на бъдещи спътници за задачите на националната сигурност. Но не тя ще се тества във Ван Хорн, а New Shepard. Ракетата е насочена главно към галактическия туризъм.

Първоначално компанията бе възнамерявала датата 10 април за идващото изстрелване на New Shepard и работеше старателно, с цел да се впише в този период. Това породи безпокойствие у доста чиновници.

В неделя, 29 март, локалната власт в Тексас вкара наложителна двуседмична самокарантина за пасажерите, идващи от щати с огромен брой случаи на COVID-19, в това число Вашингтон. Това принуди Blue Origin да отсрочи тестовия полет. Тогава обаче компанията научи от офиса на губернатора на Тексас, че чиновниците могат да бъдат освободени от карантината, в случай че пътуват за осъществяване на изстрелването.

След като научи за освобождението от всеобщото предписание, Blue Origin организира среща, на която да разиска методите да продължи да работи. Все още обаче няма нова дата.

Повечето чиновници на компанията считат, че стартирането на ракетата не е жизненоважно и не става дума за сериозно транспортно средство, което би трябвало да бъде изпратено в космоса тъкмо в сегашния миг. Работниците с сходно мнение, представени от The Verge, са помолили да останат анонимни, с цел да не си навлекат гнева на управлението.

Ръководството обаче наподобява няма желание да се стопира. Ракетата New Shepard, която би трябвало да излети с този полет, е същата, с която Blue Origin възнамерява да извърши първите си тестови полети с човек на борда – по-късно тази година.

В момента главният съперник на Blue Origin е Virgin Galactic, която е проектирала лично летателно средство, с цел да извежда богати туристи в космоса – а Virgin към този момент изпрати свои чиновници в космоса по време на две тестови изстрелвания.

Надпреварата е огромна. Нито една от двете компании не е почнала да вози клиенти в космоса към момента, само че наподобява конкуренцията е свирепа. „ Има неутолим блян [коя компания] да бъде първата ”, споделя чиновник на компанията на Безос. „ В гневно съревнование сме ”.

И други компании за галактически полети не стопират да работят. SpaceX и United Launch Alliance, да вземем за пример, също се смятат за „ значителен ” бизнес и не престават да създават своите стратегии. Служителите на SpaceX не престават да строят гигантската ракета на компанията Stars в Бока Чика, Тексас, като възнамеряват да проведат проби през идващите седмици.

Недоволните чиновници на Blue Origin, които са раздразнени от проектите за изстрелването на совалката на фона на пандемията, може би ще си потърсят друга работа, загатва The Verge. Ако те се усещат оскърбени или застрашени, или пък отвратени, надали някой ще ги спре.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР