Въпреки обилната информация във връзка с ареста на кмета на

...
Въпреки обилната информация във връзка с ареста на кмета на
Коментари Харесай

Известни и неизвестни около ареста на Десислава Иванчева

Въпреки изобилната информация по отношение на ареста на кмета на регион " Младост ", предоставена от ръководителя на профилираната прокуратура Иван Гешев и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, два дни след зрелищния арест на Десислава Иванчева неизяснените моменти като че ли са повече от обстоятелствата. Може би най-вече догадки пораждат въпросите за какво в този момент, за какво по този метод и чий интерес е оскърбен. Вероятно на тях отговор ще има едвам, когато (и в случай че, както и самият Гешев предположи) казусът стигне до съда.

Какво е известно досега

- досъдебното произвеждане е формирано през февруари тази година по сигнал на " съзнателен жител " ;

- против Иванчева е имало голям брой сигнали за забавени преписки и план, а в подмяна желала от хората да облагородяват градинки и други площи в община " Младост " ;

- следствието е за рушвет в изключително огромни размери. Според данните на прокуратурата Иванчева е поискала 500 хиляди евро за напредване на документите за строителство на четири огромни обекта. Прокуратурата твърди, че 250 хиляди евро са били, с цел да бъде позволен градеж за постройка с обща разгърната застроена повърхност от 12 500 кв.м. Другата част от сумата е за застрояване от над 37 000 кв. метра, като за тази част Иванчева (по думите на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев) направила на предприемача " отстъпка за количество " ;

- на задната седалка на колата са открити 56 хиляди евро, като предадените пари във вторник са 70 хиляди евро;

- арестувани са трима - кметът на квартал " Младост ", заместник-кметът и някогашен кмет на квартала, който е бил посредник;

- по ръцете на арестуваните са открити следи от парите;

- прокуратурата не е работила по случай с толкоз огромен рушвет и толкоз открити пари;

Какво не се знае

От по кое време се работи по случая?

Според проверяващите сделките сред бизнесмена и кметицата са почнали през лятото на 2017 година. Според прокурор Гешев по случая се работи от декември, а сигналът на вложителя е подаден през февруари. По думите му в него се съдържало доста от нещата, които от обвиняването към този момент знаели.

Кой е строителният бизнесмен?

" Човек, който дълги години е живял в чужбина и няма настройката, манталитета и държанието на някои наши, по този начин присъщи български особености... В тенденция: че не възприема способи за разрешаване на проблемите с пари под масата. Този човек е със напълно друго мислене - европейско мислене, в положителния смисъл на тази дума. "

Така ръководителят на профилираната прокуратура Иван Гешев обрисува подателя на сигнала за Иванчева. Той се е обърнал към новосформираната антикорупционна комисия. На няколко пъти строителният бизнесмен беше избран от Гешев като " съзнателен жител ", на който проверяващите благодарят, че е освободил толкоз доста пари, с цел да могат да си свършат работата.

Името му не се загатва от обвиняването

 Десислава Иванчева остана повече от пет часа с белезници
© Цветелина Белутова, Капитал

Десислава Иванчева остана повече от пет часа с белезници

Кой е медиаторът?

Въпреки нежеланието на прокуратурата да заяви или посочи имената на арестуваните (бел. ред. прокурор Иван Гешев нито един път не загатна името на кмета Десислава Иванчева, а на мястото на ареста във вторник на въпроси на публицисти дали това е арестуваната, той е отговарял с: " това е мираж " ), през днешния ден стана известно, че така наречен медиатор е някогашен кмет на квартал " Младост ".

По информация на Би Ти Ви става въпрос за Петко Дюлгеров, по който съгласно прокуратурата също са открити следи от парите. Той е взел за себе си 14 хиляди евро - което съставлява 20 % от сумата, получена от бизнесмена. Дюлгеров беше кмет на " Младост " от 2007 до 2011 година, повдигнат от ГЕРБ. През 2010 година партията смъкна доверието си от него.

Защото двете дами са арестувани, там където се случи ареста?

Според версията показана от проверяващите първата част от парите - 70 хиляди евро е трябвало да бъде предадена още преди две седмици. Срещите се отлагали поради Иванчева. Вчера обаче се стигнало до спогодба, като първо медиаторът и вложителят се срещнали в заведение на ъгъла на улиците " Раковска " и " Гурко ". Там станало и предаването на парите.

С тях медиаторът отишъл в друго заведение в градинката " Кристал ", където се срещнал с Иванчева и нейната заместничка - Биляна Петрова. Те останали два часа там. Парите, за които не оказва се в какво са били предадени, са взети точно от Петрова. Именно по тази причина съгласно Гешев задържането не е станало в кафето, тъй като проверяващите желали да изчакат и Иванчева да вземе парите.

Посредникът получава своята част от 14 хиляди евро също там. След това тримата се разделят, като дамите потеглят към служебния автомобил, каран от кметицата.

Защо не са арестувани, до момента в който са носили парите към колата, е също въпрос без отговор. Неясно остава и в кой миг, в случай че по тях са открити следи от маркираните банкноти, двете са ги пипали. Според Гешев банкнотите са били в кашон на задната седалка. Автомобилът е минал по " Шести септември ", завил по " Славянска ", а откакто се присъединил в бул. " В. Левски ", бил спрян от чиновници на антикорупционната комисия и отряда за задържане " Кобра ".

Колата била пресрещната пред Спортната палата, тъй като съгласно Гешев е можело да бъде изгубена в трафика на София. Обяснението, че моментът на задържане, е трябвало да бъде тъкмо този, е че при толкоз огромна сума пари, е нямало гаранции, дали те няма да бъдат импортирани в банка или унищожени, или изядени (по думите на Гешев).

 Биляна Петрова, заместник-кмет на региона
© Цветелина Белутова, Капитал

Биляна Петрова, заместник-кмет на региона " Младост " е втората арестувана

Защо на арестуваните не е обезпечен юрист?

Огледът на колата, претърсването й, описът на банкнотите - процесуалните дейности, за които прокурор Гешев твърди, че са били направени по този метод, с цел да се спазят правата на арестуваните, са се случили в отсъствието на юрист, като за това няма пояснение от страна на проверяващите. Повече от четири часа до арестуваните не са били позволени бранители. Адвокатската отбрана е абсолютно право от момента на задържането.

" Липсата на адвокатска отбрана по време на първите дейности от задържането и следствието компрометира самото събиране на доказателства ", написа в блога си юриста Любомир Авджийски.

Какво следва?

Гешев заяви, че работното обвиняване за Иванчева, заместничката й и медиатора е по член 302а от Наказателния кодекс – рушвет в изключително огромни размери, представляващ изключително тежък случай. Според прокурора обаче е допустимо по-късно на тримата да бъдат повдигнати обвинявания за проведена незаконна група и пране на пари. Предстои и да бъде взето решение дали и за тримата ще бъде поискана от съда непрекъсната мярка задържане под стража.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР