Въпреки най-добрите ни намерения да запазим добросъседските си отношения с

...
Въпреки най-добрите ни намерения да запазим добросъседските си отношения с
Коментари Харесай

И Туск, и Помпео разтревожени от турските сондажи край Кипър

„ Въпреки най-хубавите ни планове да запазим добросъседските си връзки с Турция, продължаващата ескалация и оспорването на суверенитета на нашата държава-членка Кипър неизбежно ще накара Европейски Съюз да реагира с цялостна взаимност, както беше контрактувано от Европейския съвет “, написа в обществената мрежа Twitter ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.
Министерството на външните работи на Турция съобщи по-рано, че отхвърля изказванията на гръцки и европейски чиновници, че турското сондиране за газ и петрол край Кипър е нелегално и съобщи, че Европейски Съюз не може да бъде неутрален медиатор по кипърския проблем.
Напрежението породи откакто Анкара разгласи желанието си да сондира за газ във води, където Кипър е лицензирал за търсене европейските енергийни компании.
Постът на Доналд Туск в Twitter бе представен и от гръцкият вестник Kathimerini, който разгласява през днешния ден обстойно изявление с американския държавен секретар Майк Помпео. „ Съединените щати употребяват дипломатически старания, с цел да влияят на Турция поради дейностите на Анкара във водите към Кипър. Надявам се, че освен интернационалното право ще бъде спазено, само че мисля, че всяка страна би трябвало да признае, че Америка постоянно прави това, което би трябвало да направи, с цел да отбрани комерсиалните ползи и да отбрани личния си народ, тъй че ние ще създадем всичко допустимо да създадем това и няма причина да мислим, че тук ще е нещо друго “, сподели той.
Помпео изрази безпокойствие заради напрежението сред Гърция и Турция в Егейско море: “ Винаги се тревожим, когато сред някои две страни има напрежение, което може да ескалира, може да се окаже на неприятно място и да сътвори военна борба. Никой не желае това да се случи. Така че не желая това да се случи сред Гърция и Турция. Не желая това да се случи сред Северна и Южна Корея. На никое място “, споделя Помпео пред гръцкия вестник.
Променя ли се американската политика във връзка с Балканите - научете в този коментар!
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР