Въпреки многобройните призиви за вето президентът Румен Радев Румен Георгиев

...
Въпреки многобройните призиви за вето президентът Румен Радев Румен Георгиев
Коментари Харесай

Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в Закона за съдебната власт

Въпреки многочислените апели за несъгласие президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила е подписал декрет за обявяване на измененията в Закона за правосъдната власт. По информация на БНР указът е от 4 август и ще бъде оповестен в утрешния брой на Държавен вестник

Магистратите ще бъдат отстранявани от служба при покачване на обвиняване за всяко закононарушение, а не както беше до момента – единствено за закононарушение по отношение на работата им.

Малко по-рано през днешния ден от правната комисия на Висшия правосъден съвет реагираха остро против лишаването на Съвета от право на преценка и предизвестиха, че текстът основава заплаха от несъразмерна рестрикция.

Подписаните от президента промени обезпечават така наречен "кариерни бонуси " на членовете на отиващия си правосъден кадрови орган, които ще могат да избират къде да се върнат на работа след края на мандата си.

И още – магистратите се задължават да заявяват в период от 30 дни всичките си действия и участия в организации, в това число в секрети.

Президентското "да " беше планувано от критиците на Закона. Те имат намерение да призоват правоимащите да сезират Конституционния съд да го създадат в опит да бъдат спрени противоречивите правосъдни промени.

От правната комисия виждат проблем в това, че смяната лишава Висш съдебен съвет от преценката – да в профил ли или не и за какъв брой време – арбитър, прокурор или следовател, разследван, за каквото и да е закононарушение. Досега това беше наложително единствено за закононарушения, свързани с директната магистратска работа.

От комисията приканват всички органи, които вземат участие във всички етапи на законодателния развой, да потърсят решение, което да не основава за съдиите, прокурорите и следователите условия за безпричинно отнемане от правото да упражняват специалността си и надвишаващо публичния интерес от използването на мярката "временно премахване от служба ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР