Въпреки многобройните призиви и въпреки официалните данни, че малко над

...
Въпреки многобройните призиви и въпреки официалните данни, че малко над
Коментари Харесай

Въпреки призивите ул. „Шишман" няма да е пешеходна след ремонта

Въпреки многочислените апели и макар формалните данни, че малко над 10 на 100 от трафика по ул. " Цар Иван Шишман "  е авто, централната столична улица няма да стане напълно пешеходна и след приключването на цялостния й ремонт, който стартира в понеделник – 10 май. Това поясни пред " Сега " зам.-кметът по публичното строителство в Столична община инж. Ангел Джоргов.

Преди дни на уеб страницата на регион " Средец " и на Facebook страницата на районната администрация бе показана примерна визуализация на ключовата улица след края на ремонтните действия. На нея отсъстваха МПС. Това накара доста консуматори да се зарадват и да поздравят общината, че е узряла за концепцията в София да се оформи още една напълно пешеходна зона.  

Инж. Джоргов отхвърли да е взето решение за цялостна възбрана за навлизането и придвижването на автомобили по дребната улица. Той разясни, че въпреки всичко скоростта на напредване на колите ще бъде лимитирана до 20 км. в час след ремонта. Това ще стане посредством построяването на повдигнати кръстовища по " Цар Иван Шишман " и пресичащите я улици. " Ако това решение се окаже сполучливо, Столична община е подготвена да стартира да го ползва и при поправки на други улици в централната градска част ", добави зам.-кметът.

Втори прийом за понижаване на скоростта по " Цар Иван Шишман " ще бъде посредством шахматното разположение на паркоместата по улицата. След края на строителството техният брой ще бъде понижен от сегашните към 70 броя до към 60, заяви още инженерът.  " Целта е улицата да се трансформира в така наречен " успокоена зона ", в която напредването на МПС става на допустимо най-ниската скорост. Ще има и тротоари, които ще са с височина от 3 см. ", сподели още Джоргов.

По време на ремонта настилката по " Цар Иван Шишман " ще бъде заменена с бетонови павета, като се планува и полагане на бетонови плочи със съответния растер. В момента Столична община организира съвещания с живущите в зоната дали осветлението да се окачи по фасадите на кооперациите, с цел да не се постанова стълбове да лимитират в допълнение уличното пространство. Столична община е планувала и места за слагане на декинги и кашпи по протежението на " Цар Иван Шишман ", само че тяхното разполагане също ще се извърши при единодушие от жителите на улицата. 

Както " Сега "  вече писа, ремонтът на ул. „ Цар Иван Шишман “ стартира в понеделник. Обхваният сектор ще е от ул. " Ген. Паренсов " до пл. " Народно заседание ". Първо ще бъде възобновена ВиК мрежата, която е от 1901 година, както и топлопреносната мрежа. След привършване на работата на „ Топлофикация София “ ЕАД и „ Софийска вода “ ще стартира същинското обновяване на улицата. Цялостният ремонт ще продължи в границите на една календарна година.

По време на строителните работи ул. „ Цар Иван Шишман “ ще бъде затворена за авто трафик, само че тротоарите ще останат проходими. Поетапно ще бъдат затваряни кръстовищата, а информацията за това ще бъде популяризирана седмица по-рано, оповестяват от регион " Средец ". " Първо ще бъде затворено кръстовището с ул. " Славянска сказка ", както и с ул. " Хаджи Димитър ", което е Т-образно. В нито един няма да се затваря кръстовището с ул. " Иван Вазов ", защото подземната инфраструктура към този момент бе сменена по време на ремонта на улицата през предходната година. За 3 седмици ще бъде затворено кръстовището с ул. " Гурко ", заяви още инж. Джоргов. 

 

Летните поправки

От през днешния ден потегля още веднъж ремонтът в северното платно на бул. " Тодор Каблешков " - сред бул. " България " и " Костенски водопад ". заяви още Ангел Джоргов. Кръстовището ще остане отворено и няма да има промени за градския превоз. Автомобилите ще се движат в новоизграденото южно платно сред " България " и " Костенски водопад ". Планирано е ремонтът да продължи към 40 дни. След това идва ред на работата на кръстовището на " Тодор Каблешков " и " Луи Айер ". Ще се работи и от екипите на " Топлофикация ". По линия на Столична община ще се създадат бордюри, нова асфалтова настилка и велоалея в северното платно. 

Във вторник стартира етап 2 от реновирането на бул. " Николай Коперник " в регион " Слатина ". Затворен за движене ще бъде секторът от " Шипченски проход " до улица " Гео Милев ". Ремонтните работи са планувани да приключат за към 3 месеца. По отношение на градския превоз ще има смяна за рейс 72, който се движи сега в планувания за ремонт сектори. Линията ще минава по " Коста Лулчев " и по-късно ще стига да крайната си точка при някогашния хотел " Плиска ". 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР