Въпреки месеци на полемика и оспорване във Франция от 1

...
Въпреки месеци на полемика и оспорване във Франция от 1
Коментари Харесай

Във Франция се намалява скоростта за движение по второкласните пътища

Въпреки месеци на дискусия и оборване във Франция от 1 юли в действие се понижава позволената скорост за придвижване по второстепенните пътища в страната от 90 на 80 км. в час, съобщи Франс прес. Ограничението за понижаване на смъртността в пътни произшествия ще засегне 400 хиляди километра пътища.

Марката се отнася за всички двупосочни пътища, с по едно платно във всяка посока, без централен разделител (матинела, преграда, насип и др). На това изложение дават отговор 40 % от пътищата във Франция.

Мярката бе оповестена още на 9 януари. Асоциации на автомобилисти и мотоциклетисти стачкуваха не един път против нея. Подписани бяха петиции. Мярката бе оповестена за ненужна и взета с политически цели. Парламентаристи и локални избранници от разнообразни партии също се разпалиха против нея, тъй като, съгласно тях, тя била в ущърб на селските райони, където се намират засегнатите от нея пътища. Всички тези старания бяха напразни и държавното управление остана непоклатимо.

Преди въвеждането на мярката имаше медийна акция за нейното разпространение, само че все пак 74 % от французите споделят, че са срещу в нея, съгласно допитване от предишния вторник.

В петък министър председателят Едуар Филип сподели, че намаляването на скоростта не цели да се " досажда на всички, а да се понижат случаите на гибел и на съществени контузии по пътищата ". Той напомни, че предходната година при пътни произшествия във Франция са починали 3684 души, а ранените са били 76 840. Според държавното управление намаляването на скоростта с 10 километра в час ще разреши спасяването на 400 живота на година. Според управляващите по пътищата, които ще бъдат наранени от мярката, са станали 55 % от случаите, регистрирани предходната година.

В Италия, Испания, Португалия, Унгария, Гърция, балтийските страни, Люксембург, Словения, Хърватия, Македония, Албания, Словакия, Чехия ограничаването на оптималната скорост по този вид пътища е 90 километра в час. На други места в Европа скоростта е даже сведена до 70 километра в час, а на други пък е 100 километра в час, напомня Франс прес.

Най-толерантна е Германия. Там позволената скорост по пътища с две платна отвън обитаеми места е 100 километра в час. На автомагистралите няма ограничавания, макар че управляващите поучават да не се надвишават 130 километра в час. В Австрия ограничаването е 100 километра в час по пътищата и 130 километра в час на автомагистралите. Във Англия оптималната скорост по пътищата с две платна е от 60 благи в час (96.6 километра в час), а на автомагистралите е 70 благи в час. В Ирландия скоростта е лимитирана на 100 километра в час на всички национални пътища, даже и двулентовите, и на 80 километра в час по второстепенните пътища, а е 120 километра в час на автомагистралите. В Полша лимитът е 140 километра в час на автомагистрала и 90 или 100 километра в час на път.

Най-стриктни във връзка с скоростта са Швеция (70 километра в час отвън градовете и 110 или 120 километра в час по магистрала). В някои области бе въведено от предходната година ограничаването за 80 километра в час по двулентови пътища. В Белгия оптималната скорост по двулентовите пътища бе понижена на 70 километра в час във Фландрия, само че остава 90 километра в час във Валония и в Брюксел.

Подобно на Франция оптималната скорост на двулентови пътища е от 80 километра в час в Норвегия, Холандия, Швейцария, Дания, Финландия, Босна, Кипър и Малта.

По отношение на смъртността по пътищата Франс прес напомня, че тя е най-висока в Румъния (9.6 на 100 000 души) и в България ( 9,9 на 100 000 души). Във Франция е 5,2 на 100 000 души. Данните са на Евростат за 2015 година В България позволената скорост по второстепенни пътища е 90 километра в час, а в Румъния 90 до 100 километра в час. По автомагистралите и в двете страни скоростта е 130 километра в час, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Високият растеж на пътни произшествия там е приписван частично на неприятното качество на пътната мрежа и на сторите коли, които са в придвижване там, показва организацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР