Въпреки кризите, в които се намираме, дългът на НДК се

...
Въпреки кризите, в които се намираме, дългът на НДК се
Коментари Харесай

Атанас Атанасов: Първата и най-важна задача е НДК да се стабилизира

Въпреки рецесиите, в които се намираме, дългът на НДК се стопява

Това сподели министърът на културата Атанас Атанасов в Парламентарната комисия по просвета и медии, на чието съвещание депутатите се срещнаха с финансовото положение на Националния замък на културата.

“Основният проблем на НДК сега са актовете които има към Столична община. Това са два акта за неплатени налози плюс едни начислени суми по каприз на общината на моменти, които ние оспорваме по правосъден ред”, сподели Пени Раева, изпълнителен шеф на “Национален замък на културата - Конгресен център София” ЕАД.

Според нея правилото на самоиздръжка при Двореца се е потвърдил в продължение на години, несъмнено с цената на доста взаимни отстъпки, както на всички места. И гащи са продавани, и фланелки и така нататък, само че по този начин или другояче средствата стигаха, с цел да се подкрепят културните събития, сподели тя и добави, че разликата сред тогава и в този момент е в това, че преди не се е плащал налог здания, който сега тежи извънредно доста.

Раева изясни, че са имали акт за 5,5 млн. лева за 2011-2012 година, който е погасен и на идващия ден от Столичната община са им връчили нов - за 7 млн. лева Част от тези пари ги признаваме, за част от тях ще водим дело, сподели тя и добави, че неприятното е 10-процентната рента, която дневно е над 1500 лева Основният проблем на НДК са отговорностите към Софийска община, уточни тя.

По отношение на настоящата активност считаме, че вървим сносно за последните шест месеца, означи още Раева. По думите ѝ предишния октомври в касата на НДК е имало половин милион лв. и неплатени отговорности в размер на 1,5 млн. лева В момента в касата на сдружението от оперативна активност има 1,3 млн. лева и единствено 50 000 лева неплатени отговорности. Това са остарели сметки, които също са противоречиви дали би трябвало да се заплащат, изясни изпълнителният шеф. Ако не бяхме платили остарели отговорности от преди години, в този момент щяхме да сме на 2 млн. лева плюс, означи още тя.

По думите ѝ има колизия сред статута на НДК и публичните упования.

“НДК е комерсиално сдружение в чистия му тип, то се самоиздържа и в действителност ние сме длъжни да изкарваме парите и да отговаряме на политиката на страната във връзка с обществените предприятия. Тази политика залага избрани финансови цели, които са главните, и малко нефинансови. Културата вътре е в рубрика “И други”, ние се опитваме да я изведем напред”, сподели още Раева.

“Ако НДК няма пари и спонсорира една част от културните действия, то в един миг няма по какъв начин да се оправи. Това е правено години наред, плащано е за една просвета, само че не е плащан токът и не са плащани налозите, и всичко това избива в този момент. Ако по този начин продължи, след две години ще е три пъти по-лошо положението”, сподели тя.

Култура сега има, освен това от всевъзможен порядък - всеки ден има събития. Собствена просвета по-трудно вършим, тъй като за нея трябват пари, изясни Раева и добави, че са останали Новогодишният музикален фестивал и Киномания.

Много сме зле във връзка с конкурентоспособността, тъй като сме държавно сдружение и сме длъжни да работим по ценоразпис, сподели тя за въпросите на конгресната активност. В момента приготвят цялостна себестойност на цената на залите. Правим разбор с кубатури, осветяване, отопление, личен състав, с цел да забележим каква е действителната себестойност и да се предложи нов ценоразпис, изясни Раева.

Министър Атанас Атанасов изясни, че макар рецесиите, в които се намираме, дългът на НДК се стопява и това приказва единствено за себе си, че са на вярната посока.

"Трябва да си дадем време, този разбор в действителност няма по какъв начин да стане за две или три седмици ", сподели той. Според него сърцевината на казуса е енергийната неефективност на постройката, което единствено по-себе си създава всички други проблеми. Той уточни, че занапред ще преглеждат варианти по какъв начин да реши този проблем. Според министъра той най-вероятно ще би трябвало да бъде премислен взаимно с министерствата на финансите, на стопанската система.

"Докато не решим този проблем, няма по какъв начин постройката да проработи ефикасно и да печели от просвета, счита министърът. Не считам, че ще си решим проблемите, като изсипем тази неефективна постройка напълно на прехрана на страната и на Министерството на културата ", означи още той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР