Въпреки кризата от 2020 г. и мрачните прогнози за комуникационната

...
Въпреки кризата от 2020 г. и мрачните прогнози за комуникационната
Коментари Харесай

Най-големите рекламодатели в телевизия

Въпреки рецесията от 2020 година и мрачните прогнози за информационната промишленост в реалност разтърсванията бяха дребни и за малко. Дори фирмите, които понижиха или замразиха бюджетите си, бързо по-късно още веднъж започнаха да влагат, като огромна част от парите им се насочиха към обичайно най-силния рекламен канал в България - малкия екран. Нещо повече - доста дребни марки се нареждаха в рекламния блок, а добре познатите рекламни колоси усилиха бюджетите си.
Фармацевтичният крал
Без изненада както през 2021 година, по този начин и през първите осем месеца тази година фармацията заема лидерска позиция. Със своите над половин милиард брутни вложения в телевизия предходната година секторът държи 22% от общите инвестиции. Делът на фармацията се усилва от януари до август, като минава четвърт от общите вложения в телевизия. В реалност вложенията в телевизия са по-малки, защото постоянно според от размера закупен инвентар фирмите могат да получат над 50% отстъпки за рекламно позициониране.
Реклама
Лидерското място за интервала в бранша още веднъж се държи от Naturpharma, която предлага на пазара хранителни добавки, медицински произведения, козметични артикули и други. По данни на ГАРБ, предоставени от " Publicis Groupe България ", брутните бюджети на компанията за реклама в телевизия до август тази година доближават близо 75 млн. лева и евентуално до края на годината ще надвишат вложенията от 2021 година Ако през миналите години обаче Naturpharma безапелационно удържаше водачеството в категорията, а и измежду тв рекламодателите въобще, след преструктурирането на Sanofi и преливането им към Stada бизнеса през 2022 година вложенията им съвсем се изравняват. Stada от началото на година до август в вложила над 70 млн. лева в телевизионна реклама. Компаниите на първите три места в категория " Фармация ", в това число и Natur Product, държат над 55% от вложенията на топ 10 най-големи рекламодатели в бранша, които за 2021 година общо влагат близо 365 млн. лева Само за първите осем месеца на тази година вложенията им доближават 351 млн. лева По всички проличава, че до края на 2022 година общите инвестиции ще надминат тези от миналата година.
Сектори подгласници
В подредбата на секторите, които влагат най-вече в телевизионна реклама, няма изненади. На второ място се подреждат ритейлърите, като лидерското място се оглавява от Lidl, само че с доста дребна преднина пред Kaufland, които влагат 54.7 млн. лева за реклама в телевизия от януари до август тази година. Сред огромните рекламодатели на годишна база е Billa, която обаче за първите осем месеца на 2022 година е вложила повече от два пъти по-малко спрямо цялата 2021 година Така третото място до август 2022 година се заема от Allegro Group.

На трето място в секторната ранглиста попадат храни и питиета. " Една специфичност в този бранш е, че в случай че съберем бюджетите на " Монделийз " и " Чипита ", те ще са водещ рекламодател в категорията. Съответно ще се промени и мястото им в общата ранглиста ", разяснява Светлана Тачева, шеф " Изследвания " в " Publicis Groupe България ". Все отново обаче първото място се заема обичайно от Ferrero, които са с голяма преднина в брутните вложения за 2021 година - общо 82 млн. лева Третото място се заема от Froneri, които усилват вложенията си в тв реклама и от януари до август 2022 година са вложили повече пари, в сравнение с за цялата 2021 година
Реклама
Интересен бранш е така наречен " Хоби, мода и спорт ", в който топ 10 най-големи рекламодатели са единствено хазартни компании. Сред тях са нови играчи като Betano BG и Inbet Group, които за 2021 година нямат вложения, само че за първите осем месеца на 2022 година са вложили надлежно 7.6 млн. лева и 5.6 млн. лева На първо място още веднъж попада сдружението Brobet Limited, което седи зад платформата Efbet, с 36.7 млн. лева до август тази година и общо 48.3 млн. лева за цялата 2021 година Второто място заема компанията на Валтер Папазки Winbet с двойно по-малко инвестиции в тв реклама за първите осем месеца по отношение на 2021 година Третото място в секторната ранглиста е за Българския състезателен тотализатор. Всички тези сдружения популяризират нападателно освен в телевизия, само че във всички канали, макар че директната хазартна реклама остава неразрешена. Редица условности в закона обаче разрешават на играчите на пазара да го заобикалят и да не престават с облъчването на публиката. А като едни от най-големите рекламодатели всички участници по информационната верига нямат нищо срещу това.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР