Въпреки големия брой спасители, които пристигат в Турция от цял

...
Въпреки големия брой спасители, които пристигат в Турция от цял
Коментари Харесай

След гибелния трус: Броят на жертвите и ранените продължава да расте

Въпреки огромния брой спасители, които идват в Турция от целия свят, обстановката в потърпевшите региони остава извънредно тежка. Броят на рухналите здания е 11 000. А под отломките към момента се намират десетки хиляди души.

Четвърта нощ под намерено небе ще изкарат жителите на най-тежко разрушения от земетресението регион в Турция. Работата на избавителните екипи на терен продължава непрекъснато. За оживелите, които нямат дом, безплатно порти отвориха десетки хотели, учебни заведения и общински здания в град Газиантеп. Самият град не е толкоз обиден от трусовете. Но в обитаемоте места към него обстановката е радикално друга. Там към този момент хората нямат домове. И по тази причина тези, които има с какво да се придвижат до регионалния град, търсят покрив над главите си. От съображения за сигурност хотелите в града не настаняват хора по-високо от втория етаж, съобщи NOVA.

Хотелите са претъпкани. В Адана бедстващите хора се настаняват в палаткови лагери.

Над 11 000 са към този момент починалите при труса в Турция и Сирия! Борят на ранените също пораства непрекъснато.

Спасителните екипи са в конкуренция с времето - всяка минала минута понижава възможностите да бъдат открити оживели под руините на минусовите температури.

Въпреки огромното количество интернационална помощ в Турция стотици хиляди са без покрив, с незадоволително хранителни запаси и вода. Още по-тежка е обстановката в Сирия.

На улицата се чуват разнообразни истории, само че един и същи зов.

„ Брат ми остана под тези отломки преди два дни. Трябва ни помощ. Искам да кажа на всички българи - изпратете ни каквото можете. Ситуацията е като след бомбардировка ”, споделя Мехмед.

И до момента в който едни се молеха за братята си, други от дребни ще разчитат само на братска грижа.

„ Загинаха двама мои родственици, вуйчо е измежду тях. Аз съм батко на по-малките ми брат и сестра ”, споделя Али.

Като по-голям батко той знае, че въпреки и под звуците на сирени децата не би трябвало да мислят за гибел, а за игра.

В покрайнините на града беше построен палатков лагер за хората, които не могат да го изоставен. Причината е, че нямат гориво за колите си.

А лагерите осигуриха снабдяване. Те са едно от дребното места, от които могат да бъдат взети самун и други хранителни артикули.

„ Храната е малко, храната е необикновено малко, помощ, единствено помощ ни би трябвало ”, споделят хората в лагерите.

А всяка помощ в жива мощ е добре пристигнала в борбата с времето за затрупаните.

„ На втория етаж бяха роднините ми. След земетресението вторият етаж поддаде ”, споделя пострадал.

„ Моята къща е на 1 километър от тук. Вече не я различавам измежду руините ”, споделя Етем.

Изоставена мебелировка, счупена дограма, тухли, изкоренени дървета, пясък и пепел остават властелини на град Нурдаъ.

А макар неналичието на гориво в района, през целия ден градът остана в капан на транспортния безпорядък.

Размерите на бедствието са неописуеми. В Турция, съгласно Световната здравна организация, трусът е засегнал над 13,5 млн. души в радиус от 450 км - от Адана на запад до Диарбекир на изток и на 300 км от разположената на север Малатия до южния Хатай. Над 7500 турски бойци работят в засегнатите от земетресението региони, като подкрепят издирвателните интервенции. По данни на Анадолската организация спасителите на терен са над 96 000. До момента е известно, че единствено в Турция са съборени близо 6500 здания. Спасени са към 9000 души.

В Сирия градовете Алепо и Идлиб са измежду най-тежко засегнатите от земетресенията градове, само че локалните управляващи оповестиха за смъртни случаи, даже на юг до Хама, на към 250 км от епицентъра. До момента в разкъсваната от революция страна е доказана гибелта на над 2660 души, а над 4000 са ранени.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР