Въпреки епидемията от смъртни случаи след употреба на синтетичния наркотик

...
Въпреки епидемията от смъртни случаи след употреба на синтетичния наркотик
Коментари Харесай

Никой не е следил навлизането на фентинила на наркопазара във Варна

Въпреки " епидемията " от смъртни случаи след приложимост на синтетичния опиат фентанил в Съединените щати, Канада и Европа апрез последните три години и макар предизвестията на експерти от тези страни, явно никой в България не е обърнал съществено внимание на разпространяването му. Анализите до момента са групирали в една категория всички субстанции от групата на опиодите - хероин, метадон, морфин, фентанил и други, а по този метод провалите от мощният синтетичен опиат и производните му са останали незабелязани. Докато не лиши живота на 9 души (по данни на полицията), за които се разбра.

На въпроса каква е повода четирите случая на гибел във Варна, породена от приемането на фентанил, най-вероятно подправен с хероин, през предходната година да останат незнайни за общинската дирекция " Превенции ", а от там да липсва и обществена информация за евентуална заплаха от там дадоха отговор следното за " Дневник ": " Не се мониторират обособени субстанции от групата на опиодите, а общо за цялата група опиоиди (хероин, метадон, морфин, фентанил и др.) През 2022 година са разпознати 58 пълнолетни лица с интоксикации след банкет на опиоиди ".

На различен въпрос - " С каква информация разполага дирекция " Превенции " за разпространяването на фентанил във Варна? ", от там последва следният отговор: " Данните за разпространяването на наркотичните субстанции във Варна се събират на годишна база, според условията на Националния фокусен център по опиати и наркомании. През 2022 година (по данни на ОД Министерство на вътрешните работи Варна) няма докладвани случаи на арестувани субстанции от групата на фентанила ".

А за това, че всички са били предизвестени за заплаха от настъпващия фентанил приказва следното конкретизиране в един от отговорите на заложените въпроси: " Не на последно място дирекция " Превенции ", взаимно с Общинския съвет по наркотичните субстанции провежда дискусионни срещи сред експерти, работещи по понижаване търсенето и предлагането на наркотични субстанции и чиновници на Американската организация за битка с опиатите (DEA).

Последната такава намира се организира през м. април 2023 година по тематика " Тенденции в трафика и разпространяването на наркотични субстанции на Балканите ". Важен акцент в нея беше и обмена на информация, касаеща разпространяването на синтетични опиоиди и провокациите за тяхното ограничение на противозаконния пазар ".

Тази информация беше предоставена след настоятелни въпроси след новината за 9 смъртни случая за последните три месеца (по данни на полицията), след приложимост на хероин, подправен със мощно токсичния фентанил. По данни на два от центровете за лекуване на зависимости във Варна умрелите са били сред 5 и 10 единствено за една седмица. Те не са знаели за съществуването на синтетичния опиат, който е 100 пъти по-мощен от хероина. Така приемането на нормалната доза от опиата е водела до ненадейно предозиране и гибел след блокиране на центъра на дишането.

След медийното осветление на тематиката тази седмица, държавното управление разгласи, който би трябвало да работи по-добре против вноса и разпространяването на опиати, а локалните институции се активизираха да дадат малко повече информация и даже оповестиха са.

 Разпространението на мощния опиат фентанил във Варна е Разпространението на мощния опиат фентанил във Варна е " жанр " на локален дилър

Домашен амфетамин

Хероинът е измежду трите най-продавани опиата във Варна, демонстрира предоставената информация. Остнаналите два са канабис (марихуана) и производни на амфетамина. Предлагането на кокаин, екстази или хашиш е много по-ограничено, а случаите на продажби на синтетични канабиноиди или халюциногени като LSD са единични евентуално заради слабото търсене.

Най скъпият опиат е кокаина - към 120 лева за грам. Хероинът коства 60 лева за един грам, а най-евтина остава " тревата ", като цялото количество, което се предлага на пазара е създадено в оранжерии или плантации в страната.

Цената на канабиса е 20 лева за един грам, само че действително той се разделя на четири, като всяка част се продава на цена от 5 - 7 лева Тези цени са съгласно информация, основана на полицейски източници и получена след въпроси на " Дневник ".

Матамфетаминът се създава в домашни условия от артикули, които се продават свободно в комерсиалната мрежа. Като главен прекурсор се употребяват лекарства, съдържащи ефедрин или псевдоефедрин, с спомагателни субстанции като фосфорна киселина, солна киселина, натриева основа и други На дребно цената на този опиат е 10 лева за 0,10 - 0,13 гр. Амфетаминът в прахообразно положение коства 15 лева за грам, а екстази - 15 лева за таблетка.

 Разпространението на мощния опиат фентанил във Варна е Разпространението на мощния опиат фентанил във Варна е " жанр " на локален дилър

Колко чисти са опиатите на пазара?

Проблем за подвластните от хероин във Варна от години е ниското му качество, настояват в центровете за лекуване на зависимости в града. Но статистиката за непорочност на наркотичните субстанции, предлагани на улицата във Варна, подрежда този опиат преди всичко по процентното наличие на дейната съставна част.

Хероинът фактически е най-чист - от 25% до 57%. Следват кокаинът (хидрохлорид) - от 50% до 80%, конопът (марихуана) - от 8% до 20%, амфетамин - от 2% до 11%, метамфетамин - от 40% до 73%, хашишът - от 34% до 53% и екстази (MDMA) - от 11% до 25%.

Тези процентни резултати са от разбори, направени през предходната година.

Малко хероин и доста амфетамини

В същото време през предходната година полицията е задържала едвам 19 гр. хероин, които на улицата биха коствали 1140 лева Останалите арестувани опиати за предходната година са надлежно - кокаин - 90 гр., амфетамини - 564 гр., метамфетамини - 3416 гр., екстази - 157 гр., Канабис (зелена маса) - 78.5 кг.; канабис (брой стръкове) - 4277 бр. и хашиш - 7.5 гр.

През предходната година на територията, покривана от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, за владеене, разпространяване, развъждане или произвеждане на наркотични субстанции са били арестувани и 429 души, от които 48 малолетни, формирани 517 досъдебни производства.

Разкрити са били също 7 лаборатории за произвеждане на метамфетамини и 11 оранжерии за развъждане на коноп (марихуана). Тези данни също са предоставени на общинската дирекция " Превенции " от полицията.

 Полицията разгласи, че е заловила дилърите на фентанил във Варна Полицията разгласи, че е заловила дилърите на фентанил във Варна

280 отравяния за една година

През 2022 година във варненската Военноморска болница и в Центъра за незабавна здравно помощ в града са били открити 280 случая на остри отравяния в резултат на комбинираната приложимост на опиати от друг клас или в композиция с алкохол. В 22 от случаите става въпрос за деца под 15 години.

Острите интоксикации са животозастрашаващи положения, които настъпват след предозиране с наркотично или друго психоактивно вещество или заради натрупващия се резултат при смесен банкет на субстанции от друг клас, написа още в справката.

Най-голям брой отравяния - 109 при пълнолетните е открит след комбинирана приложимост на опиати от друг клас. В други 58 от случаите става дума за банкет на опиати - хероин, фентанил, метадон и морфин.
При децата броят на потърпевшите след съчетание на опиати е 12 от общо 22, само че забавен факт от статистиката е, че девойките са повече (19) от момчетата (3).

До този миг обаче мониторингът не е отчитал броя на интоксикираните след приложимост на обособени субстанции като хероин и фентанил да вземем за пример. Анализите са групирали в една категория всички субстанции от групата на опиодите - хероин, метадон, морфин, фентанил и други

След като през последните две-три години обаче използването на фентанил, подправен с хероин, доби епидемиологични размери в Съединените щати, Канада и Западна европа, а от предходната година този " коктейл " очевидно към този момент и у нас, методиката за отчитане на аргументите за остри интоксикации след приложимост на опиати явно ще би трябвало да бъде изменена.

 Бързият палач: Фентанилът е лишил 10 живота единствено за седмица във Варна Бързият палач: Фентанилът е лишил 10 живота единствено за седмица във Варна
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР