Въпреки драстичния спад в рейтинга след бежанската криза Ангела Меркел

...
Въпреки драстичния спад в рейтинга след бежанската криза Ангела Меркел
Коментари Харесай

Неизбежната канцлерка и нейният партньор

Въпреки фрапантния спад в рейтинга след бежанската рецесия Ангела Меркел най-вероятно ще се пребори за четвърти следващ мандат.

:

- Победителят на изборите в Германия от дълго време е явен. Но от това с кого ще ръководи Меркел в четвъртия си мандат зависи до каква степен ще стигне Берлин с смяната на Европейски Съюз.

- Най-комфортният както за Меркел, по този начин и за Европейски Съюз вид е нова огромна колиция със социалдемократите, които харесват доста от концепциите на Макрон.

- Това ще обезпечи на Меркел по-голяма независимост на маневриране в Европейски Съюз, в сравнение с в случай че ръководи с евроскептичните либерали. Част от тематиката Бъдещето на Европейски Съюз
Как да се ръководи миграцията

Реформите в Европейски Съюз няма по какъв начин да подминат общата политика към приемането и разпределянето на бежанци и мигранти

Новите проекти за еврото

Еврозоната може да има обособен бюджет, финансов министър и ЕВФ, само че в действителност няма да се промени съществено. И това е добре за България

Какво ще стане с Европейски Съюз след немските избори

Заедно с френския президент Еманюел Макрон Меркел ще стартира деликатни промени в еврозоната, защитата и финансите на съюза

Големите упоритости желаят и доста пари

Разнопосочните хрумвания за нови политики на Европейски Съюз ще окажат сериозен напън върху средствата, получавани от страни като България

Европейска защита - единствено там, където НАТО не желае

Засега единствената опасност, на която Европа е подготвена да дава отговор, е Африка
Още по тематиката
Четири от забавните истории в новия брой на " Капитал "

Какво ще трансформират немските избори в България, по какъв начин Свиленград стана хазартен град и още няколко от любопитните текстове тази седмица
20 сеп 2017
Дебатът сред Шулц и Меркел даде сигнал за ръководство в огромна коалиция

Въпреки очевидното съгласие сред двете най-големи партии това не се приема добре от обществото
4 сеп 2017
Имиграцията и интеграцията са най-важните проблеми за германците

Бедността и престъпността тормозят по-малко жителите
28 авг 2017
Шулц към Меркел: Германия може повече

Ще съумеят ли офанзивите на главния съперник на Ангела Меркел да извърнат парламентарните избори
22 авг 2017
Меркел остава на практика без конкуренция макар спад в рейтинга

С пасивна предизборна акция канцлерът усилва преднината си до над 25% пред основния си конкурент Мартин Шулц
10 авг 2017
Меркел победи на генералната подготовка преди парламентарните избори

Християндемократическият съюз завоюва безапелационно вота в провинция Северен Рейн-Вестфалия
15 май 2017
Преди към от година в деня, когато Германия отбелязва обединяването си от 1990 година, крайнодесни стачкуващи смутиха церемонията в Дрезден със викания " Меркел би трябвало да си върви! " Няколко месеца по-късно Мартин Шулц пое с летящ старт лидерския пост в Германската социалдемократическа партия (ГСДП), изстрелвайки я нагоре в социологическите изследвания. Някъде тогава кадидатиралата се за четвърти мандат на канцлерския пост Ангела Меркел съобщи, че това се обрисува като " най-трудната акция, в която в миналото съм се борила ".

Сега в навечерието на парламентарния избор на 24 септември нещата наподобяват напълно рзлично. От месеци никой няма подозрения, че Меркел и нейният Христиандемократически съюз (ХДС) ще бъдат спечелилите. След единствения избирателен спор при започване на септември сред канцлера и изгубилия инерция Шулц, по този начин и не съумял да отличи ГСДП от колегата им в ръководството ХДС, дългогодишният редактор на сп. Spiegel Щефан Кузмани попита " Защо просто не договорим огромната коалиция още в този момент ".

Шеговитият въпрос на Кузмани насочва към същинската конспирация в другояче приспивно скучната акция - с кого ще ръководи този път Меркел. От отговора зависи с каква мощност ще разполага възроденият френско-германски мотор и до каква степен ще успее да придвижи измененията в Европейски Съюз. Потенциалните съдружни сътрудници в Берлин имат разнообразни визии за това по какъв начин да се реформира еврозоната, до каква степен Германия би трябвало да разгърне военната си мощ и каква миграционна политика би трябвало да следва. И формулата на бъдещето ръководство ще дефинира какво ще реализира дуетът сред Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Накъде клонят везните...

От седмици резултатите на социологическите организации сочат безапелационен успех на Меркел, a ГСДП за следващ път ще би трябвало да се задоволи с второто място. Петпроцентовата преграда за влизане в Народното събрание се обрисува да преминат още четири партии (виж графиките). Една от тях - евроскептичната и антиимигрантска " Алтернатива за Германия " (АзГ), ще направи това за първи път. Но отвън символиката, това надали ще докара до действителни последствия, защото останалите партии ще я изолират и слагат под съдружна карантина.

Макар и победител, Меркел няма да може да ръководи сама. По традиция тя не афишира желанията си за съдружник в ръководството и държи всички варианти отворени. " Естественият съдружен сътрудник на ХДС е Партията на свободните демократи (ПСД) ", показва пред " Капитал " Кристиан Одендал от лондонския Centre for European Reform (CER). Последният път, когато двете обединения управляваха дружно (2009 - 2013 г.) нещата не се получиха доста добре и завършиха с електорална злополука за либералите, която ги остави за четири години отвън Бундестага. За да се случи в този момент коалиция черно/жълто (по цветовете на партиите), ХДС и ПСД ще би трябвало да съберат над 50% от вота, само че за момента наподобява, че десетте % на свободните демократи, гарантиращи едвам 62 мандата, няма да бъдат задоволителни за ръководство с болшинство. " Смятам, че най-после социалде-мократите ще се съгласят (през зъби) да влязат в коалиция, само че не и без известно количество драма и договаряния. "
доктор Кристиан Одендал, основен икономист към Centre for European Reform.
В случай че либералите и ХДС не съумеят да активизират по-голяма поддръжка до 24 септември, съществуват още два сюжета. Единият е по този начин наречената коалиция Ямайка сред ХДС, ПСД и Зелените (черно-жълто-зелено). Проблемът в този случай е наличието на Зелените в уравнението. " Не бих споделил, че двете партии (Зелените и либералите - бел. ред.) са като огън и лед, само че несъмнено не са първи другари ", счита Одендал. Левият уклон на Зелените ще бъде сложен за преглъщане и за Христиансоциалния съюз (ХСС), сестринската партия на ХДС от Бавария. Освен това в тази настройка съставянето на съдружна стратегия за ръководство евентуално ще се проточи дълго, а договарянията кой от сътрудниците да вземе финансовото министерство и кой - външното, ще бъдат комплицирани.

Така най-комфортният избор пред Меркел се обрисува продължение на Голямата коалиция със социалдемократие, която ще й обезпечи и солидно болшинство в Бундестага за пробутване на основни решения за промени в Европейски Съюз, даже част от личните й депутати да са срещу (особено от все по-бунтовния ХСС). Всъщност ГСДП и Зелените дават обещание да поддържат европейските политики на Меркел в Народното събрание даже в случай че останат в съпротива.

Най-голямата спънка пред опазване на сегашната формула на ръководството е нежеланието на ГСДП. " В естеството си Голямата коалиция е изцяло социалдемократична ", отбелязва Одендал. Само че въпреки пред миналия мандат социалдемократите да съумяха да прокарат доста от политиките си, в това число въвеждането на минимална заплата, това, наподобява, остава неусетно от гласоподавателите и ГСДП не съумява да излезе от сянката на Меркел. " Ще бъде извънредно мъчно за партийното управление да прокара коалиция с ХДС пред членовете ", показва анализаторът от CER. " Смятам, че най-после социалдемократите ще се съгласят (през зъби) да влязат в коалиция, само че не и без известно количество драма и договаряния ", добавя той.

И какво значи това за Европейски Съюз

Следващото държавно управление в Берлин би трябвало да има ясна концепция за посоката на Европейски Съюз и неща като промяна на еврозоната, промени в миграционната политика и защитата. Френският президент Макрон към този момент даде своите поръчки и в този момент въпросът е къде ще успее да откри пресечни точки с Меркел.

Това ще бъде много по-трудно, в случай че нейният сътрудник са либералите. " ПСД са по-критични по отношение на разширението на еврозоната ", показва пред " Капитал " Мариам Хартлап, професор по политология към Свободния Университет в Берлин. Те са и срещу всичко, което желае Макрон - общ бюджет на еврозоната, финансов министър, общо гарантиране на дълг или фискални прехвърляния под каквато и да било форма. Освен това упорстват Гърция да бъде извадена от еврозоната, въпреки и краткотрайно, до момента в който успее да се възвърне. В изявление пред сп. Spiegel от предходната седмица водачът на партията Кристиан Линднер разяснява, че ПСД няма да влезе в коалиция, която няма " твърда линия " по отношение на Европейски Съюз. Освен това Линднер даде поръчка, че желае за своята партия финансовото министерство, а не толкоз външното, което по традиция се дава на по-малкия съдружен сътрудник.

" ПСД не може да направи компромис по отношение на еврозоната ", счита Кристиан Одендал, съгласно който точно строгата финансова политика е една от " отличителните черти " на партията. Дори твърдостта да се окаже главно предизборна тактика и ПСД да " омекне " в една бъдеща коалиция, наличието й в ръководството би трябвало да тревожи всички, които желаят бързи и дълбоки промени в еврозоната. А също и тези като България, които се надяват на зелена светлина за приемане на еврото.

От друга страна, ГСДП е партията с най-широки и амбициозни проекти във връзка с еврозоната, които са близки до тези на френския президент. Социалдемократите желаят европейски финансов министър, който да " координира икономическата политика ". Съгласни са и да има Европейски валутен фонд. И упорстват, че " никой член на еврозоната не трябва да бъде притискан да напуща ". Всичко това ги прави най-удобният сътрудник както за Меркел, по този начин и за Макрон.

Не че е толкоз просто. " Германия и Франция не са единствените, от които зависи всичко това ", напомня Хартлап. Но най-малко след 24 септември могат да стартират борбата за новия Европейски Съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР