Въпреки десетилетията усилия, замърсяването с пластмаса става все по-голямо -

...
Въпреки десетилетията усилия, замърсяването с пластмаса става все по-голямо -
Коментари Харесай

Стартират преговори за глобален договор за пластмасовите отпадъци

Въпреки десетилетията старания, замърсяването с пластмаса става все по-голямо - тъмен факт, който представителите на съвсем 200 страни са решени да трансформират.

Делегатите в крайморския град Пунта дел Есте започнаха да обрисуват пътя към първия световен контракт за битка със замърсяването с пластмаса.

" Знаем, че светът е доста привързан към пластмасата ", съобщи при започване на договарянията Ингер Андерсен, изпълнителен шеф на основаната в Найроби Програма на Организация на обединените нации за околната среда.

" Кризата с пластмасата е и рецесия на климата. Пластмасата има тежък въглероден отпечатък и тежък химически отпечатък ", сподели тя.

Срещата в Уругвай се организира, откакто на Асамблеята на Организация на обединените нации по околна среда в Найроби през март страните се споразумяха да основат междуправителствен комитет за водене на договаряния и завършване на правно обвързващ контракт за пластмасите до 2024 година

Решението се преглежда като най-големия прогрес в региона на околната среда след подписването на Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне през 2015 година

Според някои оценки всяка минута в морето се изхвърля пластмаса на стойност един камион за отпадък. Прогнозите са, че до 2040 година количеството пластмаса, което попада в океаните, ще се утрои.

В същото време микропластмаса е открита в човешка кръв, бял дроб, далак и бъбречна тъкан и даже в тъкан на плода.

Експертите считат, че единствено едно интернационално, правно обвързващо съглашение може в действителност да стартира да стопира един от най-големите екологични проблеми на планетата - в случай че има задоволително политическа воля.

Срещата в Уругвай ще продължи пет дни и е единствено първата стъпка в преговорния развой. Планирани са още четири международни срещи за продължение на процеса.

Ще се разискват механически въпроси, като да вземем за пример по какъв начин да се структурират двугодишните договаряния или даже какво би трябвало да се включи в контракта.

" Да се постави завършек на замърсяването с пластмаса е амбициозно, само че е изцяло осъществимо ", сподели Андерсен.

Тя съобщи, че делегатите ще работят дружно, с цел да " трансформират целия витален цикъл на пластмасата " - от производството на полимери, през метода, по който марките и търговците на дребно употребяват пластмасата, до отпадъците, които се получават.

" Това значи работа с частния бранш, работа с природозащитниците, работа с общностите и мощно политическо водачество ", сподели Андерсен.

Според Световния фонд за дивата природа (WWF) общото количество пластмаса в океана се е нараснало с 50 % през последните пет години. Това се случва макар 60-процентното нарастване на политиките за битка със замърсяването с пластмаса на национално равнище.

" Уникалният капацитет на един световен контракт е да задължи всички подписали го страни да съблюдават висок общ стандарт на деяние ", съобщи WWF в отчет за контракта, оповестен този месец. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР