Въпреки че зам.-кметът на София Кристиан Кръстев обеща пълна прозрачност,

...
Въпреки че зам.-кметът на София Кристиан Кръстев обеща пълна прозрачност,
Коментари Харесай

София сменя златните бутони по светофарите със сензори

Въпреки че зам.-кметът на София Кристиан Кръстев даде обещание цялостна бистрота, Столичната община увърта и не желае да заяви цената на новите сензорни бутони, с които пешеходците могат да ръководят светлинитe на светофарите в града. Преди дни стана ясно, че поради пандемията управата е почнала да сменя натискащите се бутони, с които от 2015 година до момента се сменяха цветовете на светофарите, с нови устройства, при които не се постанова физически досег.

Новите датчици са във формата на човешка длан и е задоволително човек да задържи своята наоколо до датчика в продължение на 1-2 секунди, с цел да провокира смяна на аления сигнал със зелен. За момента новите датчици са инсталирани на 20 светофара, намиращи се по бул. " Константин Величков " и по бул. " Шипченски проход ", заяви Кръстев, който дава отговор за превоза в София,. Столичната община е поръчала общо към 200 от тях, които следва да се слагат и на другите оживени точки, добави зам.-кметът.  

Кръстев не заяви какъв брой костват новите устройства на данъкоплатците в София, само че съобщи, че е подготвен да го направи. " В последна сметка всяко едно нещо е социална поръчка. В елементи мога да дава спомагателна информация ", бяха думите на зам.-кмета. Той поясни само, че новите сензорни бутони коствали " тъкмо толкоз, колкото и старите ", без да спомене съответна сума.

" Сега " изпрати въпроси до общината какъв брой костват новите устройства по светофарите, коя компания ги е доставила и какъв брой бройки са й поръчани. Поиска да научи и с коя публичната поръчка е проведено тяхното пазаруване. Първоначално от " Московска " 33 дадоха отговор устно, че де факто конкурс за доставката на новите сензорни устройства не е провеждан, защото парите за тях пристигнали от бюджета по контракт с частна компания за поддръжката на светофарите в София. След като " Сега " изиска да научи името на компанията, дали тя е произвела датчиците, и в случай че не е, кой е производителят, и откакто наново бяха заложени въпросите какъв брой броя са поръчани и каква сума е платена, от кметството повече не дадоха отговор.

Директорът на дирекция " Управление и разбор на трафика “ Димитър Петров също заобикаля съответен отговор на този въпрос. " Те са на сходна на досегашните (цена). Цената е над десетократно по-ниска сигурно от 3000 лв., (каквито информации се появиха). Цената на сензорните бутони е сред 5 и 7 пъти по-ниска от тези, които се слагат в европейски страни ", дава отговор Петров пред БГНЕС.

ПРЕДИСТОРИЯ

Така бутоните с натискане просъществуваха по светофарите на София по-малко от 6 години, макар че за тях данъкоплатците в София заплатиха близо 8 млн. лева През 2015 година уличните уредби на 230 кръстовища в София бяха оборудвани с към този момент добре познатите бутони за пешеходци. Те бяха инсталирани от компанията " Телелинк " ЕАД, която завоюва поръчката на стойност 7,979 млн. без Данък добавена стойност. Още тогава най-често срещаните коментарите бяха, че уредите са непотребни и безполезни и съставляват излишно хабене на средства, защото не извършват функционалностите си - да дават преимущество на пешеходците пред колите. Вместо това след тяхното слагане на доста от кръстовищата времето за престой на движещите се пеша дори се усили.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР