Въпреки че все още няма окончателни резултати от изборите, първото

...
Въпреки че все още няма окончателни резултати от изборите, първото
Коментари Харесай

Няма да има разместване при първото и второто място в изборните резултати, прогнозира Боряна Димитрова от Алфа рисърч

Въпреки че към момента няма дефинитивни резултати от изборите, първото и второто място няма да се разместят, предвижда в " Денят стартира " Боряна Димитрова от " Алфа рисърч ". Все още не е несъмнено дали " ИТН " влиза в Народното събрание.

" Колкото и да не са дефинитивни данните, няма да има разбъркване във връзка с първото и второто място. Може да има съкращаване на дистанцията, само че не и превръщане. По сходен метод стоят нещата и при " Възраждане " - Движение за права и свободи. Колебания може да има при " ИТН ", защото виждате - 4,2% - това са по-малки стойности ", съобщи Боряна Димитрова.

Според Първан Симеонов от " Галъп Интернешънъл " създалата се обстановка е най-сложна за " Продължаваме промяната - Демократична България ". Той уточни, че в случай че " ИТН " прекрачи 4-процентовата преграда, възможностите за кабинет са усилват, тъй като партийните играчи стават повече.

" ГЕРБ-СДС не биха имали толкоз срещу някаква колаборация с ПП-ДБ. Не по този начин седят нещата с гласоподавателите на ПП-ДБ. Там водачите ще бъдат подложени на двойно натоварване - от нуждите на обстановката и това, което техните гласоподаватели им споделят. Доста ще е комплицирано за " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", още повече, че те имат действителен късмет да завоюват София на локалните избори и не би трябвало да губят гласоподаватели до тогава ", сподели Симеонов.

Първан Симеонов и Боряна Димитрова бяха единомислещи, че в случай че се сформира кабинет, той ще е с експертна или програмна формула.



От " Алфа рисърч " записват, че гласоподавателите на ПП-ДБ са по-склонни за колаборация с ГЕРБ-СДС спрямо предходната година.

" При гласоподавателите на ГЕРБ -малко над 60% биха приели коалиция с ПП-ДБ, 22% не биха. 49% към 37% от гласоподавателите на ПП-ДБ биха приели. И там има леко превръщане - да, 37% е задоволително съществено ядро, само че никога не е тази радикализация, която наблюдавахме отпреди година. И гласоподавателите на Българска социалистическа партия, и на Движение за права и свободи са склонни да одобряват коалиция. Само на Възраждане - не. Тук има роля и умората, и раздразнението на хората ", уточни тя.

Целия диалог вижте във видеото.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР