Въпреки, че високите цени на енергията станаха причина много страни

...
Въпреки, че високите цени на енергията станаха причина много страни
Коментари Харесай

Соларни проекти в определени зони в ЕС ще бъдат одобрявани до 3 месеца

Въпреки, че високите цени на силата станаха причина доста страни да прибегнат още веднъж краткотрайно към въглищата, държавите-членки на Европейски Съюз се схванаха в понеделник вечер да преследват задачата от минимум 40% възобновими енергийни източници в енергийния микс до 2030 година Инициативата е част от проекта REPowerEU.

Таргетът е компромисен, като сега в Директивата за възобновима сила от 2018 година е записана цел от 32,5% до 2030 година, а предлагането на Европейска комисия бе тя да бъде повишена до най-малко 45%.

Сега предстоят договаряния за измененията в директивата и с Европейския парламент, след което всяка страна ще получи избрани национални таргети - до 18 месеца след формалното влизане в действие на директивата.

В рамките на 30 месеца от същата дата пък ще бъдат закрепени и избрани региони (или зони) във всяка страна-членка, в които възобновими енергийни източници ще могат да се построяват по ускорена процедура и ще получават по-бързо разрешителни.
Реклама
Тези зони ще могат да са на земя, море или вътрешни води. Те ще би трябвало да са подобаващи за слагане на характерни технологии за възобновима сила, което да не основава риск за околната среда. Защитените зони да вземем за пример, ще би трябвало да се заобикалят. Горивни съоръжения за биомаса и водноелектрически централи ще бъдат изключение от тези зони поради характерните им особености.

Допълнително, страните се споразумяха за внезапно понижаване на излъчванията в енергетиката. По-бързи разрешителни Държавите членки се схванаха срокът по издаване на разрешителни за вложения в избраните зони ВЕИ. При съответно обосновани изключителни условия периодите могат да бъде удължавани, само че единствено с до шест месеца.

Специално за оборудването за безоблачен ток в определенито зони пък страните членки се съгласиха процесът на издаване на разрешителни да не надвишава три месеца.

За наново зареждане на съоръжения и за нови съоръжения с електрически потенциал под 150 kW, взаимно ситуирани уреди за предпазване на сила, както и тяхното свързване към мрежата процесите не би трябвало да лишават повече от шест месеца, надлежно - една година, в случай че се отнасят за офшорна вятърна сила.
Реклама
Това няма да визира времето, през което централите, техните мрежови връзки и свързаната с тях нужна мрежова инфраструктура се построяват или пренастройват. При изключителни условия интервалът може да бъде продължен с до три месеца.

За зони отвън авансово избраните процесите на издаване на разрешителни пък не би трябвало да надвишават две години, надлежно три години за офшорни планове.

Липсата на отговор в границите на избраните периоди може да се смята за безмълвно единодушие за междинни стъпки, само че разрешенията ще изискват категорично дефинитивно решение по отношение на резултата от процеса, е решил Съветът на Европейски Съюз. По-малко метан в атмосферата В същият денСъветът на Европейски Съюз взе и други решения за екологичното законодателство в Европейски Съюз и особено за понижаване на въглеродния отпечатък на енергийния бранш. Метанът е вторият максимален замърсител на въздуха и е виновен са 30% от замърсяването на международно равнище. В Европейски Съюз през 2022 г са били отделени в 378.8 килотона метан. Основните замърсяващи браншове са селското стопанско, енергетиката, отпадъците и изгарянето на биомаса.

Сега Европейски Съюз подхваща - с ограничения за премерване и отчитане, за понижаване на излъчванията и за следене на вноса на излъчвания. " Този правилник ще ни помогне да разберем от кое място идват излъчванията на метан и да се оправим дейно с тях, както и да осъществим уговорките си според (инициатива сред Европейски Съюз и Съединени американски щати от 2021г.) за понижаване на излъчванията на метан с 30% до 2030 година ", разяснява Йозеф Сикела, чешкият министър на промишлеността и търговията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР