Въпреки че вече не контролира огромни части от Ирак и

...
Въпреки че вече не контролира огромни части от Ирак и
Коментари Харесай

Ислямска държава все още е заплаха: Обеща да освободи 10 000 от своите задържани бойци

Въпреки че към този момент не управлява големи елементи от Ирак и Сирия, Ислямска страна остава опасност и ще се стреми да измъкне 10 000 свои бойци от сирийските затвори през 2023 година, споделят специалисти, представени от SkyNews.

Скандалната терористична група е доста намаляла от пика си през 2014 година, само че остава опасност в нестабилна част от Близкия изток, както ив Афганистан и елементи от Африка.

Нещо повече, има опасения, че възможна наземна атака на Турция в Сирия може да сътвори съвършени условия за ИД още веднъж да вземе властта. Снимка:Twitter

„ Мигнете и щом си отворите очите, ненадейно ИДИЛ ще се е върнал “, споделя специалистът по Близкия изток доктор Шираз Махер.

В година, в която други истории преобладават в заглавията, Sky News преглежда какво правиИслямска страна и дали големи територии могат още веднъж да попаднат под нейния байрак.

Откактопоследните имбастиони в Сирия паднаха в ръцете на подкрепяните от Запада сили, ИДИЛдейства на „ мощно понижено “ равнище, съгласно специалиста по тероризма Матю Хенман.

Снмика: Twitter

„ Нивото на опасност, равнището на оперативната интензивност, остана относително непрекъснато през този интервал. На разнообразни места групата поддържа постоянен ритъм на бунтовническо принуждение “, сподели той.

Хенман, който работи за разследващата организация Janes, сподели, че групата и нейните филиали по-далеч са фокусирани върху потреблението на районната неустойчивост и към момента имат проекти за завладяване на територия.

Няколко клона или провинции на ИДИЛ съществуват в Близкия изток и Африка.Всеки има собствен районен водач, който по-късно се врича във честност на общия водач на ИДИЛ.

Абу ал Хюсеин ал Хюсейни ал Курайши е актуалният водач на ИДИЛ, следкато предшественикът му се самовзриви през октомври, когато бойците на Свободната сирийска войска (ССА) се приближиха.

В разгара си по този начин нареченият халифат на ИДИЛ контролираше към една трета от Сирия и 40% от Ирак - територия, по-голяма от Исландия.

През последните години огромна част от фокуса на групите се е насочил към Западна Африка, казваХенман, където е бил посрещнат от многонационални работни групи.

В Афганистан районният филиал на групировката,известен като Ислямска страна в провинция Хорасанувеличи офанзивите си, откогато талибаните възвърнаха властта.

По-рано този месец Китай посъветва своите жители да изоставен страната след координирана офанзива от бойци на Ислямска страна против хотел, благосъстоятелност на Китай, в сърцето на Кабул.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР